Evenimentul Zilei > International > SUA și China, departe de a îngropa securea războiului. Biden nu renunță nici în ruptul capului. Investiții masive
SUA și China, departe de a îngropa securea războiului. Biden nu renunță nici în ruptul capului. Investiții masive

SUA și China, departe de a îngropa securea războiului. Biden nu renunță nici în ruptul capului. Investiții masive

Președintele Joe Biden promite că Statele Unite, atâta timp cât el va fi în funcție, nu vor fi depățite de China.

Joi, preşedintele american Joe Biden a declarat  că va împiedica China să depăşească Statele Unite pentru a deveni cea mai puternică ţară din lume, promiţând să investească masiv pentru a se asigura că America va prevala în această rivalitate care opune cele mai mari două economii ale lumii.

Biden a spus că a petrecut ”ore în şir” cu Xi Jinping pe vremea când a fost vicepreşedinte în administraţia Obama şi s-a convins că preşedintele chinez crede că autocraţia şi nu democraţia este cheia viitorului.

Preşedintele american a declarat că i-a comunicat clar preşedintelui chinez că SUA nu caută confruntări, dar că va insista ca Beijingul să respecte regulile internaţionale privind concurenţa, comerţul echitabil şi respectarea drepturilor omului.

China are un obiectiv general … să devină cea mai importantă ţară din lume, cea mai bogată ţară din lume şi cea mai puternică ţară din lume”, a declarat preşedintele american în prima sa conferinţă de presă organizată la Casa Albă.

„Asta nu se va întâmpla cât sunt în funcţie deoarece Statele Unite vor continua să crească”.

Preşedintele Biden a discutat despre Xi Jiping şi Vladimir Putin din perspectiva preferinţei celor doi oameni politici pentru autocraţie.

„Este genul acela de persoană, precum Putin, care crede că autocraţia este soluţia viitorului, (iar) democraţia nu poate funcţiona într-o lume din ce în ce mai complexă”, a spus preşedintele SUA.

La începutul lunii martie, Biden a declarat pentru ABC News că, în opinia sa, Putin este ”un ucigaş”, afirmaţie care a a stârnit furie la Moscova.

„El (Xi) nu are niciun os democratic – cu d mic -, dar este un tip foarte inteligent”, a mai declarat liderul de la Casa Albă.

Remarcile preşedintelui Biden sunt similare cu cele făcute în timpul campaniei prezidenţiale şivin la câteva zile după discuţiile bilaterale la nivel înalt din Alaska, primele organizate după asumarea funcţiei de preşedinte al SUA, reuniune în care declaraţiile publice combative ale ambelor părţi au dezvăluit profunzimea tensiunilor existente între aceşti doi mari rivali de pe scena internaţională.

Preşedintele Biden a spus că va colabora cu aliaţii SUA pentru a trage China la răspundere pentru acţiunile sale în privinţa Taiwanului, Hong Kongului, Mării Chinei de Sud şi a modului în care tratează minoritatea uigură, precum şi pentru a impulsiona Beijingul să respecte normele internaţionale pentru un comerţ echitabil.