Occidentul acuză China de genocid în problema uigurilor
- Radu Balaj
- 25 martie 2021, 13:06
Amnesty International a relatat că poliția Chinei a luat măsuri drastice față de etnicii musulmani uiguri. Forțele de ordine chineze au divizat mii de familii, iar unii copii sunt împiedicați să părăsească regiunea Xinjiang din China pentru a fi cu părinții lor care trăiesc în străinătate. SUA și alte țări occidentale au etichetat tratamentul Chinei pentru uiguri drept genocid. Beijingul neagă ferm acuzațiile.
Problema uigurilor de religie musulmană din regiunea chineză Xinjiang revine în atenția agențiilor internaționale și a instituțiilor democratice occidentale. Uigurii sunt împiedicați să mențină relații cu familiile lor din străinătate, iar copiii uiguri nu pot părăsi regiunea pentru a locui cu părinții lor în străinătate.
Familii de uiguri divizate în regiunea chineză Xinjiang
Amnesty International a relatat că poliția Chinei a luat măsuri drastice față de etnicii musulmani uiguri. Forțele de ordine chineze au divizat mii de familii, iar unii copii sunt împiedicați să părăsească regiunea Xinjiang din China pentru a fi cu părinții lor care trăiesc în străinătate, relatează CNN .
SUA și alte țări occidentale au etichetat tratamentul Chinei pentru uiguri drept genocid. Beijingul neagă ferm acuzațiile, insistând că acțiunile sale sunt justificate pentru combaterea extremismului religios și prevenirea terorismului. Cu permisiunea părinților uiguri, disperați în declarațiile lor, David Culver de la CNN a călătorit în regiunea Xinjiang, puternic supravegheată, în căutarea copiilor acestora lăsați în urmă, mai precizează sursa citată.
Sancțiuni asupra Chinei din partea SUA, UE, Regatului Unit și Canadei
Sancțiunile de luni ale UE, Regatului Unit și Canadei au înscris pe listă patru foști sau actuali oficiali din Xinjiang implicați în coordonarea serviciilor de poliție și de securitate din provincie, invocându-se încălcări ale drepturilor omului, programe de muncă forțată și arestări în masă.
În paralel, China a respins acuzațiile și a ripostat imediat în urma sancțiunilor UE, înscriind pe o listă neagră 10 parlamentari europeni, precum și mai multe organizații și mai mulți profesori. Acestora li s-a interzis să mai aibă relații cu China sau să călătorească în această țară. Potrivit unei declarații a Ministerului chinez de Externe, decizia UE “nu s-a bazat decât pe minciuni și pe dezinformare”, ea reprezentând un amestec în treburile interne ale Chinei și subminând relațiile țării cu UE.
Numărul uigurilor nu este cunoscut cu exactitate în acest moment. Circa 75% dintre ei trăiesc în nord-vestul Chinei în regiunea Xinjiang. La recensământul din 1990 se menționează 7,2 milioane de uiguri în regiunea chineză.