Această atenţionare, care priveşte de asemenea spaţiul aerian de deasupra Golfului Oman, survine în contextul tensiunilor dintre Washington şi Teheran. 

Aceste tensiuni în regiune „reprezintă un risc sporit pentru operaţiunile aviaţiei civile americane, din cauza unor posibile erori de calcul sau de identificare”, explică FAA, avertizând că avioanele care survolează acea zonă s-ar putea confrunta cu „interferenţe GPS şi bruierea comunicaţiilor”, conform Agerpres.

Invocând „ameninţarea” iraniană, Statele Unite au anunţat pe 5 mai desfăşurarea în Golful Persic a portavionului Abraham Lincoln şi a unor bombardiere B-52.

Congresul american a respins, joi, permisiunea Administrației președintelui Donald Trump de a declara război Iranului, a declarat președinta democrată a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.

Administrația Trump și-a consolidat prezența militară în Golf, pe fondul unor informații privind pregătirilor din partea Iranului de a ataca interesele SUA în regiune, dar nu a oferit nicio dovadă pentru acestea.

Ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a respins, joi, „orice posibilitate” de negocieri cu SUA.

„Nu, nu există posibilitate pentru negocieri”, a afirmat Zarif, aflat într-o vizită la Tokyo şi citat de agenţia de presă niponă Kyodo, întrebat de jurnalişti dacă este pregătit să înceapă discuţii bilaterale cu Washingtonul pentru a dezamorsa situaţia.

La rândul său, postul de televiziune public japonez NHK citează o afirmaţie a ministrului iranian de externe, în care acesta a calificat drept un „act suicidar” presiunile exercitate de SUA asupra Teheranului.