Un grup bipartisan de parlamentari americani presează administrația Trump să elibereze 250 de milioane de dolari, reprezentând ajutor militar acordat Ucrainei împotriva Rusiei.

Într-o scrisoare trimisă marți către Mick Mulvaney, Chief of Staff la Casa Albă, liderii grupului bipartizan din Congres dedicat Ucrainei, au exprimat „îngrijorări profunde”, în timp ce administrația Trump evaluează pachetul de ajutor. Vicepreședintele SUA Mike Pence, aflat în vizită la Varșovia, a exprimat sprijinul SUA pentru Ucraina și a condamnat „ocuparea ilegală a Crimeei și a agresiunii rusești în estul Ucrainei”. Pence a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la problemele de corupție ale Ucrainei și a părut să confirme faptul că președintele Donald Trump a a solicitat revizuirea pachetului de ajutor.

„Adică, pentru a investi banii contribuabililor în Ucraina, președintele SUA vrea să fie sigur că aceste resurse își fac cu adevărat calea către investițiile care vor contribui la securitatea și stabilitatea în Ucraina”, a declarat Pence presei.
„Și aceasta este o dorință a poporului american, iar Președintele a exprimat-o foarte clar”.

Pence a spus că, atunci când el și președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, s-au întâlnit la Varșovia, au discutat despre susținerea Americii pentru Ucraina și despre„viitoarea decizie pe care președintele SUA o va lua cu privire la ultima tranșă de sprijin financiar, în detaliu”.

„Asistența de securitate finanțată de SUA a contribuit deja la inversarea raportului de forțe în acest conflict și este necesar ca să se asigure protejarea teritoriului suveran al acestei țări tinere”, au scris congresmanii în documentul menționat. Congresmanul Adam Kinzinger, unul din republicanii de top, membru al subcomisiei pentru afaceri externe pentru Europa, a declarat joi într-un tweet: „Acest lucru este inacceptabil. A fost greșit când [președintele Barack] Obama nu a reușit să i se opună lui Putin în Ucraina, și este greșit acum .

Parlamentarii americani i-au cerut lui Trump să adopte o linie mai dură în privința Rusiei de când a preluat funcția.

Cea mai recentă controversă vine la câteva zile după ce Trump a făcut apel pentru reîncadrarea Rusiei în Grupul celor șapte, în timpul reuniunii de la Biarritz, Franța. Rusia a fost exclusă din acest grup în 2014, după anexarea Crimeei.

Ca răspuns la întrebările de marți, un oficial al Departamentului de Stat a subliniat că politica americană care sprijină Ucraina în fața agresiunii rusești rămâne neschimbată și că SUA au furnizat peste 1,5 miliarde de dolari în ajutor.

Te-ar putea interesa și: