SUA, acuzată de subminarea economiei globale. China critică noile taxe impuse de Casa Albă

SUA, acuzată de subminarea economiei globale. China critică noile taxe impuse de Casa Albă China critică taxele impuse de administrația președintelui Joe Biden. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Ministrul chinez de externe a criticat decizia guvernului SUA de a crește taxele vamale pentru o serie de importuri din China. Acesta spune că măsura este un semn de slăbiciune, nu unul de forță.

Ministrul chinez de externe: „Statele Unite ale Americii își pierd mințile”

Cel mai experimentat diplomat de la Beijing crede că SUA încearcă cu orice preț să-și menține „hegemonia lor unipolară”:

„Aceasta este cea mai tipică formă de bullying din lume astăzi! Ea arată că unele persoane din Statele Unite au ajuns în punctul de a-și pierde mințile pentru a-și menține hegemonia lor unipolară”, a declarat într-un comunicat ministrul chinez al externelor Wang Yi.

Diplomatul a condus ministerul chinez al afacerilor externe între 2009 și 2022. În aceea perioadă, Beijingul și-a extins considerabil influența în unele părți ale lumii, cum ar fi Africa:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Suprimarea Chinei de către SUA nu demonstrează că SUA sunt puternice. Asta mai degrabă dezvăluie că SUA și-au pierdut încrederea în sine și sar calul”, a adăugat el, potrivit Reuters.

china, economie

Diplomatul a revenit în funcție în iulie anul trecut, după dispariția misterioasă a succesorului său

Wang Yi a făcut afirmațiile la o zi după ce ministerul chinez al comerțului a formulat prima reacție a Beijingului în urma creșterii taxelor:

„În acest moment critic al revenirii economiei globale, comunitatea internațională ar trebui să avertizeze Statele Unite să nu provoace noi probleme în lume”, a mai declarat acum Wang Yi.

Măsurile anunțate mai devreme în cursul zilei de marți de administrația președintelui Joe Biden vor „afecta grav atmosfera de cooperare bilaterală”, consideră ministrul.

Casa Albă, SUA

China acuză administrația SUA că încearcă să „inhibe” dezvoltarea țării

Administrația de la Casa Albă a anunțat că SUA vor majora de la 25% la 100% taxele vamale pentru mașinile electrice chineze. De asemenea, vor fi mărite taxele și de la 7,5% la 25% pentru importurile de baterii electrice. Vizate sunt și celulele fotovoltaice folosite pentru panourile solare, la care taxele vor crește de la 25% la 50%:

„Creșterea de către SUA a taxelor vamale încalcă angajamentul Președintelui Biden de a nu încerca să suprime și inhibe dezvoltarea Chinei și de a nu încerca decuplarea și ruperea legăturilor cu China'”, a declarat ministerul comerțului de la Beijing.

SUA vor introduce de asemenea o nouă taxă vamală de 25% asupra importurilor de minerale rare din China:

„Statele Unite ar trebui să își corecteze imediat greșeala. Trebuie să elimine taxele vamale suplimentare impuse împotriva Chinei”, potrivit unui comunicat.

Într-un comunicat de presă, Casa Albă a dat vina pe practicile neconcurențiale ale Chinei. Potrivit administrației Biden, acestea creează „riscuri inacceptabile” pentru „securitatea economică” a SUA.