Vladimir Putin merge în China. Prima vizită oficială după depunerea jurământului

Vladimir Putin merge în China. Prima vizită oficială după depunerea jurământului Xi Jinping și Vladimir Putin. Sursa Foto: Kremlin.ru

Vladimir Putin și-a programat o vizită de două zile în China comunistă, la prietenul Xi Jinping, în următoarea perioadă. Anunțul a fost făcut de la Kremlin și confirmat de la Beijing.

Vizita oficială a fost programată pentru perioada 17 - 19 mai, săptămâna aceasta. Dictatorul de la Kremlin va merge pentru prima oară în străinătate, de la preluarea noului mandat.

Vizita lui Vladimir Putin în China

Dictatorul de la Kremlin urmează să călătorească în China, într-o vizită oficială de două zile. El se va întâlni cu omologul său Xi Jinping în perioada 17 - 19 mai. Informația a fost confirmată de oficialii de la Beijing. Vladimir Putin va fi în vizită în China la finalul acestei săptămâni, a anunțat Ministerul de Externe de la Beijing. Este a doua sa vizită în țara asiatică, în decursul ultimelor șase luni, conform AFP.

„La invitația președintelui Xi Jinping, președintele rus Vladimir Putin va efectua o vizită de stat în China între 16 și 17 mai”, a anunțat purtătoarea de cuvânt a ministerului, Hua Chunying.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vladimir Putin face prima vizită oficială în China, după învestitura pentru un nou mandat. Ultima dată, s-a întâlnit cu Xi Jinping, în China, în luna octombrie a anului trecut. De la începutul războiului din Ucraina, aceasta va fi a patra întrevedere pe care au avut-o cei doi lideri.

China și Rusia, prietenie fără limită

Cu câteva zile înainte de lansarea invaziei din februarie 2022, Vladimir Putin și Xi Jinping anunțau o prietenie fără limite. Din acel moment, relațiile diplomatice dintre Moscova şi Beijingul şi comerciale s-au întărit considerabil. Rusia are în China un partener economic, după sancțiunile impuse de Occident.

China importă la prețuri preferențiale, cantități uriașe de gaze și petrol din Rusia, care are nevoie de fonduri pentru război. Pe de altă parte, companiile chineze au ocupat locul lăsat liber, pe piața comercială, de firmele occidentale. Experții sunt de părere că relația este net în avantajul părții chineze care profită de situație.

Observatorii sunt de părere că Rusia este din ce în ce mai dependentă economic de China. În același timp, Beijingul încearcă să evite situația în care băncile chinezești ar ajunge sub sancțiuni pentru relațiile cu Rusia.

Xi și Putin

Sursa foto: X (Twitter)

Vladimir Putin îl vizitează pe Xi după turneul european

Autorităţile chineze se declară oficial neutre, dar nu au condamnat niciodată invazia rusă. De asemenea, există suspiciuni că Beijingul aprovizionează cu echipament și tehnologie de război Rusia. Iar acest lucru suscită critici din partea comunității occidentale. De altfel, fostul ministru al Apărării de la Moscova, Serghei Șoigu a afirmat, zilele trecute, este nevoie de muniții și echipamente militare noi, pe front.

Vizita dictatorului de la Kremlin în China are loc la scurtă vreme după turneul european al lui Xi Jinping. Liderul de la Beijing a vizitat Franța, dar și Serbia și Ungaria. Aceste două state din urmă împărtășesc viziuni similare cu cele ale Rusiei lui Putin și ale Chinei comuniste.

Experții cred că vizita lui Vladimir Putin are și un caracter simbolic, care să sublinieze parteneriatul dintre Moscova și Beijing. Dictatorul rus știe că va primi susținere din China. Aceasta deoarece Beijingul consideră Rusia drept un bastion în disputele sale cu Occidentul și un aliat împotriva ordinii mondiale dominate de SUA.

China și Rusia sunt, de asemenea, în competiție cu Occidentul în încercarea de a câștiga influență și relații economice profitabile cu Africa, Orientul Mijlociu și America de Sud.