Separatiștii pro-ruși au arestat șapte observatori OSCE și i-au prezentat presei, duminică, la Slaviansk, pentru a demonstra că aceștia sunt într-o stare bună de sănătate și viața nu le este pusă în pericol. O echipă a Organizației pentru Securitate și Cooperare a fost trimisă în zonă și speră să înceapă negocierile pentru eliberarea acestora. Bărbați înarmați continuă să ocupe clădiri din 11 orașe în estul țării, sfidând guvernul de la Kiev.

Diplomați în uniforme

Cei șapte ofițeri și un translator prezentați massmedia sunt din Germania, Danemarca, Polonia, Suedia și Cehia. Aceștia au fost conduși în clădire de către bărbați mascați. „Toți ofițerii europeni sunt sănătoși, niciunul nu este bolnav”, a spus observatorul german, colonelul Axel Schneider. El a subliniat că nu sunt ofițeri NATO și erau neînar mați, pentru că sunt doar di plomați în uniforme. „Nu sunt prizonieri de război. Sunt oaspeți ai primarului (autodeclarat – n.r.) al orașului Slaviansk, Viaceslav Ponomariev, și sunt tratați în consecință”, au explicat separatiștii, adăugând că nu se știe când vor fi trimiși înapoi în țările lor.

Sancțiuni pentru Rusia

Președintele american, Barack Obama, a declarat că oficialii de la Kremlin nu „au ridicat un deget” pentru a implementa acordul de la Geneva de săptămâna trecută, privind criza ucrai neană.

Diplomații din statele UE se reunesc, astăzi, pentru a discuta noi sancțiuni impuse Rusiei, deși Moscova neagă că ar susține în vreun fel milițiile din estul Ucrainei.

Secretarul general al OSCE, Lamberto Zannier, era așteptat, aseară, la Kiev, pentru a discuta cu autoritățile interimare. Anterior, primarul Ponomariev afirma că s-ar putea face un schimb între monitorii OSCE și membri ai miliției separatiste, reținuți de guvern. Rusia a anunțat că va face tot posibilul pentru a „securiza eliberarea observatorilor”.

Grupul G7 a lăudat Ucraina, pentru că nu a început un conflict armat cu „bandele” care ocupă clădirile guvernamentale și a condamnat amenințările venite din partea Rusiei, promițând noi sancțiuni.

"Toți ofițerii europeni sunt bine. Noi nu suntem luptători, suntem diplomați în uniforme.”
AXEL SCHNEIDER, observator neamț

Televiziunea, preluată de rebeli

Rebelii pro-ruși au preluat, ieri, controlul asupra posturilor publice regionale de radio și televiziune din orașul Donețk. Bărbați cu fețele acoperite se aflau la intrarea în clădire, iar înăuntru erau persoane îmbrăcate în uniforme de camuflaj. Deși aproape se aflau 15 polițiști, ei nu au intervenit. În jur de 400 de oameni scandau, în jurul clădirii, lozinci pro-Rusia şi cereau organizarea unui referendum care să stabilească secesiunea de Ucraina. „Transmit minciuni şi difuzează dezinformări”, spunea unul dintre bărbaţi, referitor la postul TV.