Evenimentul Zilei > International > SUA ar putea trimite ARME forțelor guvernamentale din UCRAINA, în lupta cu separatiștii susținuți de RUSIA
SUA ar putea trimite ARME forțelor guvernamentale din UCRAINA, în lupta cu separatiștii susținuți de RUSIA

SUA ar putea trimite ARME forțelor guvernamentale din UCRAINA, în lupta cu separatiștii susținuți de RUSIA

Noul reprezentant special al SUA pentru Ucraina spune că Washingtonul caută activ soluții pentru criza ucraineană și analizează posibilitatea de a trimite arme celor care luptă contra separatiștilor susținuți de Rusia.

Kurt Volker a declarat pentru BBC că înarmarea forțelor guvernului ucrainean ar putea schimba abordarea Moscovei și nu consideră că acest geste ar fi provocator.

Săptămâna trecută, Departamentul de Stat a cerut ambelor părți să respecte armistițiul fragil și acordul de încetare a focului din estul Ucrainei.

„Armele defensive, cele care ar permite Ucrainei să se apere și să respingă atacurile cu tancuri, de pildă, ar fi, de fapt, de ajutor”, pentru a opri amenințarea din partea Rusiei, a declarat Volker.

„Nu știu exact ce vom face pe această temă, este un subiect pe care vor mai exista discuții și decizii, dar cred că argumentul că ar fi provocator pentru Rusia și ar încuraja Ucraina este complet pe dos”, a adăugat el.

Succesul în stabilirea păcii în estul Ucrainei ar cere ceea ce se numește un dialog strategic cu Rusia.

Volker este fost reprezentant permanent al SUA la NATO și a fost numit în această nouă funcție la începutul acestei luni.

ONU spune că mai mult de 10.000 de oameni au murit de la începutul războiului, din aprilie 2014, după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea. Luptele au condus la mutarea forțată a peste 1,6 milioane de oameni.

Acordul de încetare a focului a fost semnat în februarie 2015, dar termenii săi nu sunt pe deplin implementați. Săptămâna trecută, armata ucraineană a anunțat că cinci dintre soldații săi au murit în timpul unui asediu la nord de Donețk.

Trei soldați au murit anterior, când o mină a explodat, a spus armata.

Departamentul de Stat al SUA a numit-o „cea mai fatală zi din 2017” în Ucraina.