Măsura a fost comunicată în timpul unei reuniuni a cabinetului Trump la Casa Albă și are loc la o săptămână după dublarea tarifelor la oţelul şi aluminiul provenite din Turcia.

Pastorul Brunson a fost arestat în octombrie 2016 de autorităţile turce care îl acuză de spionaj şi activităţi "teroriste" şi este în prezent în arest la domiciliu. Amkara susține că pastorul american a fost implicat în lovitura de stat din urmă cu doi ani împotriva guvernului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, transmite Agerpres.

Donald Trump a declarat în timpul reuniunii că Turcia a arătat că "nu este un bun prieten al SUA", referindu-se la alianţa tradiţională cu acest membru al NATO.

În urma sancțiunilor impuse de SUA, lira turcească s-a devalorizat şi mai mult faţă de începutul acestui an, cu toate că în ultimele zile şi-a recăpătat o parte din valoare faţă de dolar, după mai multe măsuri de ajustare monetară puse în aplicare de Banca Centrală din Turcia.

Erdogan a cerut boicotarea produselor electronice din Statele Unite şi creşterea tarifelor la unele produse importate americane.