Studii de masterat cu taxe ascunse

Studii de masterat cu taxe ascunse

Tinerii care urmează cursurile de masterat în cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca riscă să fie exmatriculaţi dacă nu plătesc o taxă de studii despre care nu li s-a spus nimic la admitere.

Aproape 200 de tineri masteranzi la Facultăţile de Automatică şi Calculatoare şi Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Universităţii Tehnice (UT) din Cluj- Napoca sunt în situaţia de a pleca acasă, exmatriculaţi, sau de a plăti o taxă de 3.300 de lei pe an. Asta, cu toate că iniţial locurile lor erau subvenţionate de la buget. O altă soluţie nu pare să existe însă pentru ei, cel puţin deocamdată.

3.300 de lei pe an sau exmatricularea

Masteranzii au absolvit facultatea de cinci ani, fiind ultima generaţie înainte de adoptarea sistemului Bologna, prin care durata facultăţii s-a redus la patru ani. La sfârşitul studiilor de licenţă s-au înscris la masterat pe locuri fără taxă. Bani pentru studii li s-au cerut când au intrat în anul al doilea de studiu. Iar, după o lună au fost şi ameninţaţi cu exmatricularea pe motiv că nu şi-au plătit taxa.

"Gândiţi-vă că 3.300 de lei reprezintă cam 2,5 salarii ale unui student recent angajat în domeniu - asta, dacă are şansa de a fi angajat. În caz contrar, suma trebuie suportată de părinţi dacă aceştia au posibilitatea. Dacă nu, rămâne varianta renunţării la studii. Mi se pare josnic să furi tocmai de la cei nou-intraţi pe piaţa muncii", spune revoltat unul dintre tinerii aflaţi în această situaţie.

Conducerea universităţii susţine însă că nu face decât să respecte legea, potrivit căreia cei care au terminat facultatea de inginerie de cinci ani pot să studieze aprofundat fără taxă doar un an. Dacă vor să urmeze un masterat, sunt buni de plată începând cu anul al doilea. "Am fost forţaţi să luăm această decizie tocmai pentru aplicarea legii. Studenţii care au terminat ciclul de licenţă de cinci ani în 2009 s-au suprapus cu cei din sistemul Bologna, care au făcut doar patru ani. Conform legii, cei de pe sistemul vechi pot fi finanţaţi o singură dată. Dacă voiau să nu plătească, trebuiau să facă studii aprofundate de un an, nu master de doi ani, aşa cum le-am şi recomandat la admitere. Studenţii au ştiut, noi am şi avut studenţi la studii aprofundate, care terminaseră în 2009 studiile de licenţă", este explicaţia dată de Cătălin Popa, purtătorul de cuvânt al UT Cluj-Napoca.

Ceea ce omite să spună purtătorul de cuvânt al universităţii este că la facultăţile în cauză nu există program de studii aprofundate. "În mod normal, cei care au terminat cinci ani de facultate ar fi trebuit să se poată în scrie la un ciclu de master care să dureze un an. Însă această formă de învăţământ nu a mai fost oferită de facultatea noastră, şi atunci am fost obligaţi, dacă voiam să urmăm cursuri de master, să ne înscriem la masterul în sistem Bologna, de doi ani", explică o masterandă.

În plus, tinerii susţin că nu li s-a spus niciodată că vor trebui să scoată bani din buzunar din anul al II-lea de studii masterale. "La admitere, niciunui student care a absolvit ciclul de cinci ani de licenţă nu i s-a spus despre posibilitatea de a fi trecut la taxă în anul doi de master. Mai mult, organizatorii recunosc acest lucru şi spun că nici ei nu au ştiut despre o asemenea posibilitate. Subliniez însă că generaţia anterioară a urmat acelaşi traseu al studiilor fără să fie nevoită să plătească un leu", explică alt tânăr.

Măcar jumătate de taxă

Şi, pentru că situaţia pare să nu aibă ieşire, masteranzii sunt pe punctul de a fi exmatriculaţi. "Ne tratează ca pe nişte numere care o să pună mână de la mână pentru a aduna o sumă consistentă. Există persoane, şi nu puţine, pentru care această sumă este semnificativă", completează masterandul.

Conducerea universităţii susţine că este deschisă la a găsi o soluţie. "Pentru a-i ajuta, noi chiar am făcut o reducere de 50% la taxa de admitere. Avem toată diligenţa pentru situaţia lor, pentru că nu ne avantajează deloc. Pentru noi, suma care se strânge din taxele lor este insignifiantă", a completat Cătălin Popa.

"3.300 de lei reprezintă cam 2,5 salarii ale unui student recent angajat în domeniu - asta, dacă are şansa de a fi angajat." MASTERAND "Pentru noi, suma care se strânge din taxele lor este insignifiantă, dar trebuie să respectăm legea." CĂTĂLIN POPA, purtător de cuvânt al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca

REVOLTĂ

Tinerii masteranzi, pregătiţi să ajungă în faţa instanţei

Studenţii n-au însă nicio intenţie de a da înapoi: "În cazul în care conducerea universităţii îşi menţine poziţia şi ne obligă să plătim taxa de şcolarizare, intenţia mea şi a mai multor colegi care se află în aceeaşi situaţie este să acţionăm în instanţă universitatea".

Arma lor secretă, chiar dacă trebuie să se lupte cu un articol de lege, este faptul că nimeni nu le-a prezentat această situaţie în momentul în care s-au înscris la masterat.

"Şi eu am fost în comisia de examen şi le-am explicat studenţilor care este situaţia încă de atunci, dându-le varianta studiilor aprofundate, pentru care nu trebuiau să plătească. Cu toate acestea, dacă ei au vrut să facă master, nu puteam să-i împiedicăm să se înscrie, că le-am fi îngrădit dreptul la educaţie. Ce-i drept, nu pot să fiu sigur dacă şi în celelalte comisii li s-a explicat situaţia", mai spune purtătorul de cuvânt.

Temeiul legal la care se referă oficialii UT este Legea 288/2004 care spune că "...ciclul I şi ciclul II pot fi oferite comasat într-un program unitar de studii universitare cu o durată cuprinsă între 5 şi 6 ani, la învăţământul de zi, în condiţiile art. 1 alin. (3), diplomele obţinute fiind echivalente titlului de master". Fiind absolvenţi a cinci ani de studiu, dacă vor să facă master, tinerii trebuie, aşadar, să plătească.

Ne puteți urmări și pe Google News