Studenţii vor să înveţe în universităţi în care faptele de corupţie să nu-şi găsească locul şi unde termenii de plagiat şi şpagă să nu fie toleraţi. În plus, își doresc facultăți bine finanţate, capabile să furnizeze servicii educaţionale de calitate, în care bursele să acopere cheltuielile lunare de cazare şi masă.

Într-un comunicat ANOSR, studenții cer locuri de cazare suficiente și reduceri la transport pe tot parcursul anului universitar.

"Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), la începutul noului an universitar, trage un semnal de alarmă asupra celor mai importante probleme cu care se confruntă sistemul de învăţământ superior din România în acest moment: corupţia şi subfinanţarea. Cazurile de corupţie din universităţi tot mai des aduse în atenţia opiniei publice, fie că e vorba de cadre didactice care primesc şpagă pentru a favoriza obţinerea unor rezultate academice sau că e vorba de cazuri de lucrări sau articole plagiate de către cadre didactice sau studenţi, ne îngrijorează şi ne fac să solicităm sancţiuni mult mai aspre pentru cei care încalcă legislaţia în vigoare. Dacă pentru cazurile de luare şi dare de mită autorităţile de resort acţionează prompt, considerăm că e nevoie de o mai mare preocupare a instituţiilor din domeniul educaţiei pentru a combate şi sancţiona fenomenul plagiatului", se arată într-un comunicat ANOSR.

În opinia sursei citate, pentru combaterea actelor de corupţie din universităţi este necesară şi derularea unor campanii eficiente de prevenire şi informare a tuturor actorilor din sistem, fiind nevoie şi de o implicare şi o cooperare mai intensă între instituţiile centrale şi locale din domeniul educaţional.

Studenții se așteaptă ca din această toamnă legea bugetului de stat pentru anul 2016 să aducă creşteri semnificative a finanţării educaţiei, prin respectarea articolului 8 din Legea Educaţiei Naţionale care prevede alocarea a minimum 6% din Produsul Intern Brut pentru educaţiei.