Evenimentul Zilei > International > Strategia lui Trump în campania prezidențială: Joe Biden este o „marionetă” a stângii radicale
Strategia lui Trump în campania prezidențială: Joe Biden este o „marionetă” a stângii radicale

Strategia lui Trump în campania prezidențială: Joe Biden este o „marionetă” a stângii radicale

În timp ce principalul său contracandidat în cursa prezidențială, fostul vice-președinte Joe Biden, se laudă cu o coaliție tot mai impresionantă de susținători, echipa de campanie a lui Donald Trump speră să îi construiască în viitoarea campanie adversarului politic democrat un statut de „marionetă a stângii radicale”, arată un articol publicat duminică de The Guardian.

Alegerile prezidențiale se apropie fulgerător și lupta lui Donald Trump pentru un nou mandat se anunță acerbă, în anul în care acesta s-a confruntat cu provocări „seismice” cum este criza coronavirusului, care a adus Statelor Unite statutul nedorit de campioană mondială a cazurilor de persoane contaminate și de decese, dar și protestele masive generate de moartea lui George Floyd. E cam greu acum să mai poți rosti cu eroism „Make American great again”, mantra care l-a făcut pe Donald să triumfe în fața lui Hillary Clinton.

În fața unui asemenea context realmente problematic pentru șansele actualului președinte de a fi reales la Casa Albă, echipa sa de campanie lucrează la foc continuu pentru a găsi căi cât mai ingenioase de anihilare a șanselor de câștig ale lui Joe Biden, aflat pe un val de simpatie crescândă dincolo de Ocean.

Dacă vom câștiga mai multe zile decât Joe Biden, președintele Trump va fi reales”, a declarat noul său șef de campanie, Bill Stepien, în prima sa declarație oficială, făcînd aluzie la debutul neoficial al cursei prezidențiale. Asul din mânecă al strategiei echipei pe care o coordonează Bill Stepien, care îi succede în funcție lui Brad Parscale, va fi „să îl expunem pe Joe Biden ca  instrument neinspirat al extremei stângi și să punem în contrast eșecurile sale cu victoriile incontestabile ale președintelui Trump”.

Biden, „păpușă manipulabilă” a stângii

Este un argument clasic al republicanilor, care caută să contracareze adversarii moderați sau independenți la mandatul de președinte legându-i pe democrați de taxele mari și de „un socialism vizibil al guvernării”. Pentru că alte linii de atac contra lui Biden probabil au căzut în actualul context, punctajul cel mai plauzibil al echipei lui Trump în cursa electorală va fi plasarea lui Biden în postura de „păpușă manipulabilă” a stângii.

În vremea aceasta, Biden și-a construit o alianță tip guerilla, care include generali de armată renumiți și activiști vocali ai mișcării Black Lives Matter, republicani deziluzionați de  mandatul lui Trump și socialiști democrați versați. Platforma sa a fost descrisă de specialiști ca fiind „una dintre cele mai progresiste din istorie” printre candidații la funcția supremă în State.

 Dacă democrații vor controla Casa Albă și ambele camere ale Congresului, în America ar putea urma o schimbare de paradigmă a doctrinei de stânga, de dreapta și de centru, remarcă publicația britanică. Ea amintește și conferința Conservative Political Action din luna februarie, a cărei temă oficială a fost America vs. socialism și unde vorbitorul de onoare, Trump, a avertizat pe un ton funebru că democrații s-au transformat în socialiști ai stângii radicale.

Cert este că anul acesta Trump a fost prins mai tot timpul în defensivă, de la reacția întârziată în demararea strategiei anti-coronavirus, la tonul xenofob cu care a însoțit interdicția contra imigranților din luna mai, la strategia vagă de relansare a economiei și lansarea unei teorii a conspirației contra lui Biden, căruia i-a atribuit un rol în investigațiile contra Rusiei.

Black Lives Matter

În luna iunie a intrat în vizorul mișcării Black Lives Matter, iar în iulie a promovat o cultură a războiului legată de simbolurile confederate ale Războiului civil. Mai multe sondaje de opinie au arătat că toate aceste mișcări politice greșite nu au convins americanii de rând, ba mai mult, aceștia îl consideră pe Trump „un jucător de liga a doua”.

Neoficial, campania electorală a început deja, odată cu conferința de presă pe care Trump a susținut-o marți în grădina cu trandafiri a Casei Albe. A fost de fapt un episod de atac deghizat contra lui Biden, pe care Trump l-a menționat de 30 de ori în doar 63 de minute referindu-se cu o ostilitate vădită la China și Hong Kong. Printre remarcile sale contondente s-au numărat „Întreaga carieră a lui Joe Biden a fost un cadou pentru Partidul Comunist Chinez” sau „Biden s-a dat de partea extremei stângi”. Chiar și vice-președintele în exercițiu Mike Pence a remarcat că Biden pare a fi calul troian pe agenda radicalilor.

Din punctajul pregătit de echipa de campanie a lui Trump la adresa lui Biden se mai numără o viitoare poziție slabă a lui Biden în problema imigrației, sacrificarea a sute de locuri de muncă în energie, creșterea taxelor pentru familiile din clasa de mijloc sau tăierea fondurilor pentru poliție. Cert este că, săptămâna trecută, Joe Biden a lansat un ambițios plan de 700 de miliarde de dolari de relansare a industriei americane, care a fost comparat de specialiști cu faimosul New Deal al președintelui Roosevelt din timpul Marii crize economice din anii ’30 ai secolului trecut. În prezent, rata șomajului în SUA a atins un nivel-record de 10%.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: