Stingem lumina la meci?

Stingem lumina la meci?

Prima repriză a meciul România-Serbia se suprapune cu Ora Pământului, când ecologiştii speră să producă "cea mai mare pană voluntară de curent din istorie". Complicată treabă, mai ales pentru microbiştii ecologişti, dacă există vreunul în România. Nimeni nu va stinge nocturna stadionului din Constanţa, dar câţi vor opri televizorul în prima parte a meciului?

Întâi să vorbim despre schimbările climatice şi despre ameninţările lor. Nu o să le pomenim aici pe toate. E destul să scrii cuvântul "încălzire" la căsuţa de căutare de pe homepage-ul nostru şi îţi vor ieşi în cale, la pachet, urşii polari, pădurile tropicale ameninţate, gazele de seră care se văd din spaţiu şi avantajele energiei alternative.

Încălzirea globală ne lasă reci

Ecologiştii spun că omenirea trebuie să îşi schimbe stilul de viaţă. Şi ce dacă? Mulţi dintre noi rămânem, în continuare, reci la problema încălzirii globale. Totuşi, fenomenul care îngrijorează întrega lume începe să dea de gândit. Sau, cum spunem pe-aici, pe evz.ro, "Verde, trebuie să-ţi pese".

Realitatea plantează copaci, noi vă vorbim de ecologie şi, în consecinţă, încercăm să promovăm un spirit ecologic. Iar dacă măcar 100 de oameni dintre cei care ne citesc decid că e timpul să gândească "verde", atunci copacii pe care îi "taie" presa scrisă pentru hârtie vor fi pe deplin răscumpăraţi. La fel ca şi curentul electric pe care îl consumăm scriind aceste articole la calculator.

Fotbalul şi ecologia au ceva în comun: cuvântul verde. Dacă, într-o duminică, în loc să stăm tolăniţi la televizor, alegem să jucăm fotbal pe maidan, suntem prietenii naturii fără să ne dăm seama. Dar atunci când fotbalul este privit la televizor, nu ne putem numi prietenii sportului şi ai naturii, ci poate numai ai primului.

Cât poluezi cu Mutu

În mod normal, meciurile naţionalei sunt urmărite de milioane de români. Dacă un milion de persoane ar opri televizorul pentru o oră, s-ar economisi cam 100 megawaţi. Şi, traducând în cantitate de dioxid de carbon, dă cam 15 tone de CO2. Ca să puteţi face o comparaţie, contribuţia unei familii de trei persoane locuind la bloc este de peste 40 de kilograme de CO2 zilnic.

Nimeni nu îţi poate impune să stingi televizorul, mai ales când e un meci pe care îl aşteptai. Dar dacă îţi dai seama singur că ar trebui să îl opreşti, sâmbătă seară, măcar pentru o oră, înseamnă că gândeşti "verde".

Energie alternativă

Mai e o şansă. Dimineaţa, fixezi bicicleta pe un suport şi îi montezi un fel de dinam, la care legi televizorul. La prânz, după masă, încerci să îţi convingi soţia că ar trebui să facă ceva sport. Nu o laşi să se ducă imediat la alergat, îi spui doar că îi pregăteşti o surpriză. Seara, iei o lumânare şi o conduci spre bicicleta.

Şi îi spui să "pedaleze pentru tine", că "Dansez" a fost cu o seară înainte. Sigur ecologiştii nu se vor supăra, iar ea se va alege cu fese mai ferme. Cât despre tine, vei avea ocazia să te enervezi pe Mutu, să îl feliciţi pe Lobonţ şi să îl vezi pe Băsescu râzând cu preşedintele sârb în tribună.

Aşadar, scoţi televizorul din priză la meci? Citiţi şi: Ce face România pe întuneric?

Poliştii iau lecţii de ecologie

Ne puteți urmări și pe Google News