Evenimentul ZileiEVZ SpecialStelian Ion: Nu este oportună creşterea vârstei de pensionare a magistraţilor

Stelian Ion: Nu este oportună creşterea vârstei de pensionare a magistraţilor

Stelian Ion: Nu este oportună creşterea vârstei de pensionare a magistraţilor
Deși a dat speranțe, la începutul mandatului său, că va crește vârsta de pensionare a magistraților, care ies din sistem chiar și la 48 de ani, ministrul Justiției a avansat o altă propunere.

Ministrul Justiţiei a afirmat, joi, că nu este oportună creşterea vârstei de pensionare a magistraţilor. Stelian Ion a anunțat, însă, va propune abrogarea textului de lege referitor la pensionarea anticipată.

„În urma analizei pe care am făcut-o cu privire la subiectul vârstei de pensionare a magistraţilor, am ajuns la concluzia că nu este oportună creşterea vârstei de pensionare a acestora, însă voi propune abrogarea textului de lege adoptat în anul 2018 referitor la pensionarea anticipată, care ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2022″, a precizat politicianul, citat într-un comunicat al ministerului de resort transmis Agerpres.

În opinia lui Stelian Ion, o prioritate ar fi încurajarea oamenilor pentru a rămâne de bunăvoie în sistem. „Prioritatea pe termen mediu va fi aceea de a găsi soluţii pentru încurajarea oamenilor să rămână de bunăvoie în sistem, să contribuie cu experienţa lor la îmbunătăţirea calităţii actului de justiţie şi să se simtă pe deplin apreciaţi pentru munca pe care o depun”, precizează ministrul Justiţiei.

Pe 31 decembrie, politicianul USR a declarat, în prima sa conferinţă de la preluarea mandatului de ministru, că urmează să propună creşterea vârstei de pensionare pentru magistraţi, astfel încât să se evite cazurile în care judecători sau procurori să se pensioneze la doar 48 de ani.

Proiectele referitoare la pensiile magistraților, făcute să nu treacă de filtrul CCR

Referitor la pensiile magistraților, ministrul a declarat marți, într-un interviu pentru Hotnews, că există deschidere în sistem pe această temă și este nevoie de o discuție, însă nu la fel ca în cazurile precedente, când anumite proiecte legislative au fost adoptate de Parlament știindu-se că nu vor trece de filtrul CCR. „Eu nu îmi doresc să mă aflu în treabă, ci ca propunerile Ministerului Justiției să treacă de filtrul CCR”.

Ministrul Justiției a precizat că „va fi o discuție legată de cuantumul pensiilor”, care ar trebui să fie „în jurul salariului”, în opinia oficialului. Tot la debutul mandatului său, politicianul a declarat că intenționează să desființeze Secția specială– Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

 

 

 


Accesează: