Primul proiect de lege depus în noul Parlament. CCR, somată să renunțe la amânările nesfârșite

Primul proiect de lege depus în noul Parlament. CCR, somată să renunțe la amânările nesfârșite Sursa foto. EVZ

PNL a anunţat, marţi, depunerea în Parlament a primului proiect de lege din noua legislatură. Potrivit inițiatorului, proiectul va pune capăt unei „abordări discreţionare" a CCR în domeniul constituționalității actelor sesizate.

Primul proiect de lege al noului Parlament, care vizează stabilirea unor termene clare în cadrul cărora Curtea Constituţională trebuie să se pronunţe cu privire la constituţionalitatea actelor sesizate, a fost a depus, marţi de deputatul PNL de Iaşi, Alexandru Kocsis, anunță News.ro.

Judecătorii CCR se vor pronunța în termen de 45 de zile

Potrivit proiectului, CCR va trebui să se pronunțe asupra constituţionalităţii legilor, în termen de 45 de zile de la primirea cererii. Proiectul îi aparține deputatului de Iaşi Alexandru Kocsis, aflat la primul mandat. Actul normativ prevede impunerea unor termene clare pentru judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) ȋn soluţionarea cauzelor ce au ca obiect controlul de constituţionalitate.

”Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale conţine prevederi care pot duce la amânarea la nesfârşit a pronunţării în privinţa proiectelor de lege aprobate de Parlament. Astfel, articolul 16 aliniatul 2 al legii nu prevede niciun termen pentru programarea dezbaterilor care vizează proiectele de lege: «Dacă sesizarea s-a făcut de Preşedintele României, de parlamentari, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau de Avocatul Poporului, Curtea Constituţională o va comunica, în termen de 24 de ore de la înregistrare, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernului, precizând şi data când vor avea loc dezbaterile». În practică, aceste prevederi au dus la amânări repetate”, a transmis iniţiatorul proiectului de lege.

Ne puteți urmări și pe Google News

Amânările CCR încurcă deciziile Parlamentului

Deputatul de Iași aduce în discuție și un studiu de caz: deşi Parlamentul a votat Legea privind impozitarea pensiilor speciale în data de 17 iunie 2020, pe 8 decembrie, adică după 6 luni, CCR a decis a patra amânare.

”Decizia a fost luată abia pe 15 decembrie, în condiţiile în care Guvernul avea nevoie să ştie din timp ce sume alocă pentru pensiile speciale în bugetul pe 2021. Legea anterioară în domeniu, care prevedea eliminarea pensiilor speciale, a fost votată de Parlament pe 28 ianuarie 2020 şi declarată neconstituţională abia pe 23 mai! Pe scurt, într-un an de zile, Parlamentul nu a putut să aibă o decizie clară în privinţa pensiilor speciale, din cauza amânărilor repetate decise de CCR”, a mai transmis deputatul.

Potrivit lui Alexandru Kocsis, o altă reglementare importantă inclusă în proiectul său se referă la pronunţarea CCR, odată ce dosarul a intrat pe rol.