Evenimentul Zilei > Politica > Stelian Ion, declarație surprinzătoare despre pensiile speciale: „Sunt protejate de Constituție”
Stelian Ion, declarație surprinzătoare despre pensiile speciale: „Sunt protejate de Constituție”

Stelian Ion, declarație surprinzătoare despre pensiile speciale: „Sunt protejate de Constituție”

Pensiile de serviciu ale magistraților nu pot fi eliminate. Cei care susțin altceva nu fac decât să inducă o iluzie la nivelul opiniei publice. Declarația îi aparține ministrului Justiției, Stelian Ion. 

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat că nu este posibil ca pensiile de serviciu să fie eliminate în totalitate dar, a precizat, se dorește ca acestea să atingă un nivel echilibrat, cât mai aproape de salariu. Nu se va ajunge însă, la eliminare definitivă.

„Sunt discuţii care se derulează. Vor fi prezenţi la aceste discuţii de astăzi (marți, 11 mai – n.red.) şi reprezentanţii sistemului judiciar, preşedintele CSM, doamna preşedintă a Înaltei Curţi şi doamna procuror general. Vom discuta şi astăzi, poate şi în altă zi despre problema pensiilor. Dar nu în ideea de a se elimina efectiv aceste pensii, pentru că nu este posibil”, a explicat Stelian Ion.

Ministrul a precizat că au mai fost încercări de-a lungul timpului de a elimina aceste pensii speciale, însă nu a fost posibil. El a precizat că a tras mai multe semnale de alarmă pentru colegii săi, politicieni, să nu hrănească aceste iluzii.

„Ştim foarte bine, au fost încercări de-a lungul timpului, am tras semnale de alarmă de-a lungul timpului să nu se creeze această iluzie în spaţiul public şi să nu se hrănească acest discurs că aceste pensii pot fi eliminate în totalitate. Aceste pensii de serviciu sunt protejate de Constituţie şi de deciziile Curţii Constituţionale”, a declarat Stelian Ion.

El a adăugat că este important să se ajungă la un nivel echilibrat, cât mai aproape de salariu, aşa cum spun şi normele europene şi cum sugerează şi criteriile internaţionale.

Declarația lui Stelian Ion de luni

În urmă cu doar o zi, Stelian Ion a spus că trebuie găsite soluţii pentru toate tipurile de pensii speciale. El a precizat că există mai multe variante de discuție.

„Sunt mai multe variante. Vom merge mâine (marţi,  – n.r.) împreună şi cu cei din sistemul judiciar, cu reprezentanţii Înaltei Curţi, CSM. Important este să se discute toate aceste chestiuni legate de PSD, de pensiile de serviciu şi toate celelalte denumiri pe care le au generic numite pensii speciale. Deci, trebuie să găsim soluţiile pentru toate categoriile de pensii speciale, nu doar pentru unele dintre ele.

Aşa încât unele dintre discuţiile de mâine se vor purta şi în jurul acestei idei, pentru că altfel o categorie se poate considera nedreptățită faţă de altă categorie. Dacă ne-am asumat împreună că vom rezolva această problemă, pe cât ne permit Constituţia şi deciziile Curţii Constituţionale, acest lucru trebuie să-l facem”, a declarat Stelian Ion la Parlament, luni, cu o zi înainte de discuția de la Ministerul Muncii.