Evenimentul Zilei > Actualitate > Cupa Mondială de Rugby: România – Argentina 8-43. Tricolori făcuţi grămadă
Cupa Mondială de Rugby: România – Argentina 8-43. Tricolori făcuţi grămadă

Cupa Mondială de Rugby: România – Argentina 8-43. Tricolori făcuţi grămadă

Echipa naţională a României a pierdut net, în această dimineaţă, la Invercargill, partida cu Argentina, scor 8-43, în cel de-al doilea meci al ei la Cupa Mondială din Noua Zeelandă, iar în jocul al treilea o aşteaptă redutabila reprezentantivă a Angliei.

Meciul România – Argentina, în care "stejarii" erau oricum outsideri, s-a disputat pe "Rugby Park Stadium" din Invercargill, unde, în urmă cu o săptămână, tricolorii au capotat şi în jocul de debut de la RWC 2011, în faţa Scoţiei, scor 24-34, la capătul unei partide extraordinare.

"Stejarii" au fost atunci la doar 8 minute de o victorie istorică. În minutul 72, echipa pregătită de Romeo Gontineac conducea Scoţia cu 24-21.

În ciuda înfrângerii, românii au câştigat respectul fanilor din toată Noua Zeelandă şi nu numai.
Astăzi însă, România n-a emis pretenţii, fiind depăşită fizic şi tactic de Argentina, care ne-a administrat a opta înfrângere din istorie din tot atâtea confruntări.
Timizi în joc, tricolorii au reuşit un singur eseu, iar după pauză n-au izbutit niciun punct! Sud-americanii au arătat că joacă în altă ligă decât echipa noastră, aflându-se la alt nivel al potenţei fizice şi obligându-i pe români să se apere disperat şi fără soluţii viabile aproape tot meciul.

Argentina pierduse primul joc de la Cupa Mondială, 9-13 cu Anglia.
Obiectivul tricolorilor la Cupa Mondială este obţinerea unei victorii, cu Georgia.
E greu să joci contra unor astfel de echipe foarte bune. Felicitări Argentinei. Am încercat să ne apărăm şi să avem aceleaşi performanţe ca în celălalt joc, cu Scoţia, dar nu s-a putut. În contactele fizice, România nu este prea bună„.
Marius Tincu,
căpitanul naţionalei de rugby a României
ROMÂNIA – ARGENTINA 8-43 (8-26)

DESFĂŞURAREA LIVE A PARTIDEI
FINAL
Min. 76: Schimbare Ianuş – Macovei.
Min. 72: Româna face o intercepţie superbă, dar, în loc de eseul nostru, prin Ionel Cazan, pe contraatac, Argentina a punctat în terenul nostru de ţintă, în pofita placajului disperat lansat de uriaşul Vali Ursache.
Min. 68: Surugiu i-a lăsat locul lui Calafeteanu.
Min. 64: Aflată pe teren cu doar 14 oameni, România încasează al cincilea eseu în această repriză.
Min. 57: Argentina stă de minute bune în apropierea terenului nostru de ţintă, forţând eseul. România se apără eroic, reuşind să păstreze proporţiile scorului. La grămezile ordonate, „pumele” împing mai tare, arătând o forţă mai mare.
Min. 54: Mihăiţă Lazăr este penalizat, fiind eliminat pentru 10 minute.
Min. 48: Romeo Gontineac face 2 schimbări. Au ieşit Petre şi Dumitraş, fiind introduşi Popârlan şi Vlaicu.
Min. 44: Gonzalez Amorosino nu ratează o lovitură de la 30 de metri din poziţie centrală, după ce acum două minute, Martin Rodriguez, executantul obişnuit al unor astfel de faze, ratase transformarea.
Min. 41: Cristi Petre s-a accidentat, fiind călcat pe mână, într-o grămadă, de Mihăiţă Lazăr. Din tribune se aude, timid, „România, România”!
PAUZĂ
Min. 40: Dimofte nu concretizează ultima fază a primei reprize, ratând transformarea: 26 – 8 pentru Argentina, care a fost superioară României.
Min. 38: Adversarii atacă în valuri şi sunt la doar 7-8 metri de terenul de ţintă. Nu concretizează deoarece România iese bine din încercuire.
Min. 33: Ionel Cazan „îngroapă” cu un plonjon disperat balonul în terenul de ţintă advers, după o fază superbă, în care „i-am luat la mână” pe argentinieni. Primul eseu al ROMÂNIEI!!! Dimofte ratează punctele suplimentare.
Min. 30: Lucas Gonzales intră ca prin brânză prin apărarea noastră şi scapă singur în terenul de ţintă: încercare reuşită, iar scorul ia proporţii: 26-3!
– Min. 22: Are loc prima grămadă ordonată, una dintre fazele de mare atracţie din rugby.
Min. 21: Argentina ia cu asalt terenul nostru, astfel că al treilea eseu vine de la sine. Martin Rodriguez îşi face treaba şi aduce şi cele două puncte suplimentare.
Min. 13: Românii se apropie de terenul de ţintă adversar, iar insistenţa le este premiată: Ionuţ Dimofte transformă şi aduce primele 3 puncte, spre satisfacţia românilor aflaţi în tribune.
Min. 8: Al doilea eseu pentru „pume”, care au reuşit şi transformarea suplimentară. „Stejarii” sunt la pământ în startul jocului.

Min. 5: „Sud-americanii” au marcat primul eseu, prin Santiago Fernandez, la capătul unei presiuni constante.

Tricolor ridicat pe "Romainia Street", la Palmerston North

La Palmerston North, acolo unde România va juca ultimul meci, cel cu Georgia, pe 28 septembrie, organizatorii au înălţat un steag al ţării noastre chiar în centrul oraşului. Una dintre străzile din apropiere poartă un nume ciudat, "Romainia Street"!

Fanii rugbyului din Palmerston North au rămas şi ei impresionaţi de meciul făcut de ai noştri împotriva scoţienilor şi spun că abia îi aşteaptă pe "stejari" la ei în oraş.

Suporterii români din insula de sud a Noii Zeelande strâng din nou rândurile. Fanii naţionalei României vor să fie din nou la înălţime, după ce, sâmbăta trecută, au făcut spectacol pe "Rugby Park Stadium" din Invercargill.

Romeo Gontineac a făcut trei modificări faţă de echipa cu care a început meciul cu Scoţia. Contra Argentinei, în garnitura de start şi-au făcut loc Florin Surugiu, Constantin Gheară şi Ionel Cazan.

"Uvertura" Dănuţ Dumbravă, care a ratat mai multe faze fixe sâmbăta trecută, i-a lăsat locul lui Ionuţ Dimofte, care a evoluat ca "centru" în partida cu Scoţia. Mijlocaş la deschidere va juca Florin Surugiu, cel care a evoluat foarte bine în primul meci, dar din postura de rezervă. Titularizarea lui Surugiu, unul dintre cei mai scunzi jucători de la Cupa Mondială, l-a scos din schemă pe Lucian Sârbu, care nu se regăseşte nici măcar pe banca de rezerve.

Ovidiu Toniţa se va bate cu "pumele" cu o coastă ruptă

Ovidiu Toniţa, unul dintre veteranii echipei naţionale, va juca din nou accidentat. După ce a evoluat contra Scoţiei nerefăcut, ca urmare a faptului că şi-a rupt o coastă acum patru săptămâni, la Lvov (Ucraina), are din nou probleme, fiind suspect de ruptură de coaste!

După partida cu Scoţia, naţionala României a plecat din Invercargill la Queenstown, una dintre cele mai frumoase localităţi din insula de sud. IRB, federaţia internaţională, a obligat toate naţionalele să nu staţioneze în acelaşi oraş două deplasări consecutive, pentru a face un fel de tur al Cupei Mondiale.

Ieri, "stejarii" au revenit la Invercargill, unde s-au cazat la un alt hotel decât în cel care au stat acum o săptămână. De această dată, echipa României locuieşte în centrul oraşului, la doar câteva minute de stadion.

În această săptămână, "stejarii" au îmbinat utilul cu plăcutul. Pe lângă antrenamente, oamenii lui Romeo Gontineac au găsit timp să se şi relaxeze. Marius Tincu, căpitanul echipei naţionale, şi "gemenii" Cristian Petre şi Iulian Dumitraş au sărit cu coarda elastică la Queenstown! Acum două zile, rugbyştii tricolori s-au plimbat cu bărci cu motor de mare viteză pe râul Shotover, în Queenstown.

"Îmi pare rău că nu am putut să câştigăm cu Scoţia, însă rugby-ul se joacă 80 de minute, nu 70. Sper ca în meciul cu Argentina să jucăm la fel de bine, poate chiar mai bine!"

MARIUS TINCU, căpitanul naţionalei de rugby a României


"Evenimentul zilei" este singura publicaţie din România care are un jurnalist acreditat la Cupa Mondială de Rugby. Corespondenţele sale pot fi ascultate zilnic la postul "Radio Sport Total FM".
ECHIPA DE START

Cei 15 tricolori care vor înfrunta Argentina

 • Mihăiţă Alexandru Lazăr
 • Marius Tincu (cpt)
 • Paulică Ion
 • Valentin Neculai Ursache
 • Cristian Constantin Petre
 • Mihai Macovei
 • Ovidiu Toniţa
 • Daniel Carpo
 • Florin Surugiu
 • Tiberius Ionuţ Dimofte
 • Ionel Cazan
 • Constantin Gheară
 • Csaba Minya Gal
 • Mădălin Vlad Lemnaru
 • Iulian Dumitraş

Antrenor: Romeo Gontineac

 • Citiţi AICI toate corespondenţele de la Cupa Mondială din Noua Zeelandă

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: