Evenimentul Zilei > Actualitate > Radu II: „Steaua – Dinamo va fi întotdeauna un derby”
Radu II: „Steaua – Dinamo va fi întotdeauna un derby”

Radu II: „Steaua – Dinamo va fi întotdeauna un derby”

Fostul atacant stelist Marin Radu II susţine că o confruntare între "militari" şi "câinii roşii" rămâne interesantă indiferent de situaţia de moment a celor două cluburi.

Marile rivale Steaua şi Dinamo se înfruntă mâine seară (ora 21.00, Digi Sport 1), pe arena din Ghencea, în etapa a 21-a a Ligii I la fotbal. "Roş-albaştrii" sunt cotaţi ca mari favoriţi ai acestei dispute, în condiţiile în care se află pe primul loc în clasament şi au un avans de 16 puncte în faţa "câinilor roşii", care se află abia pe poziţia a 5-a.
"Niciodată nu mi s-a părut un derby între Steaua şi Dinamo atât de dezechilibrat ca acum", a mărturisit antrenorul Mircea Lucescu, la Digi Sport. Fostul atacant Marin Radu (cunoscut microbiştilor ca Radu II), câştigător al Cupei Campionilor Europeni cu Steaua, susţine însă, într-un interviu acordat pentru EVZ, că duelul dintre cele două rivale rămâne unul interesant.
EVZ: Domnule Marin Radu, sunt voci care afirmă că meciul Steaua – Dinamo nu mai poate fi numit acum derby, având în vedere diferenţa de valoare dintre cele două…
Marin Radu II:
Steaua – Dinamo va fi întotdeauna un derby! Indiferent de situaţia din clasament, de forma de moment, acest meci va rămâne întotdeauna un derby. Şi când spun asta mă refer la rivalitatea din teren, din tribune, la câte orgolii dă naştere un astfel de duel.
Credeţi, totuşi, că dinamoviştii pot spera să obţină un rezultat bun în Ghencea?
De ce nu? Fotbalul e imprevizibil. E adevărat că Steaua este mare favorită, are o echipă mult mai valoroasă decât cea a dinamoviştilor, dar aceştia pot compensa prin ambiţie şi entuziasm. Bine, eu vreau să nu se întâmple asta şi să câştige Steaua, că doar am jucat şi eu acolo (râde).
Ce însemna pentru dumneavoastră, ca jucător la Steaua, un derby cu Dinamo?
Era o presiune foarte mare înaintea derby-ului, mult mai mare ca acum, pentru că Steaua şi Dinamo erau atunci cele mai bune echipe din România. Plus că erau şi orgolii uriaşe între reprezentanţii Ministerului Apărării şi cei de la Interne…. Ca jucător, era ceva special să evoluezi într-un derby Steaua – Dinamo, era meciul care conta, practic, cel mai mult pe plan intern.
Primele erau mai mari decât cele obişnuite?
Erau, dar nu vă gândiţi la sume colosale. Primeam ceva mai mult decât se câştiga atunci în România. Nu se compară cu banii care se oferă acum.
"Nicolae mi-a rupt de două ori piciorul"
Care e cea mai frumoasă amintire pe care o aveţi de la un derby pe care l-aţi jucat cu Dinamo?
Păi, a fost un meci în semifinalele Cupei României, pe care l-am câştigat cu 5-0. A fost nebunie atunci, obţinusem cea mai categorică victorie în faţa rivalilor!
Dar cea mai urâtă?
De la un meci cu Dinamo jucat în toamna lui 1984, pe fostul "23 August". Am pierdut cu 2-1, deşi ratasem ocazii mari, iar dinamovistul Alexandru Nicolae a avut o intrare urâtă la mine şi am stat trei luni cu piciorul în ghips. După acea accidentare, mi-am pierdut locul de titular în echipa Stelei. Culmea, Alexandru Nicolae mi-a rupt de două ori piciorul! Cu un an înainte, când eram la FC Argeş, m-a accidentat dur şi am stat o bună perioadă pe tuşă, iar apoi am plecat la FC Olt Scorniceşti.
2 ani (1984-1986) a jucat Radu II la Steaua, marcând 11 goluri în 44 de meciuri
Simona Halep va da lovitura de începere
Simona Halep (foto) este invitata de onoare la derby-ul Steaua – Dinamo. Jucătoarea româncă de tenis, care este clasată pe locul 7 în ierarhia feminină mondială (cea mai bună poziţie ocupată vreodată de o tensimenă din ţara noastră şi pe care s-a mai aflat doar Irina Spârlea, în 1997), va da şi lovitura de start a partidei programate mâine seară pe arena din Ghencea. Înaintea meciului, Simona Halep va primi un tricou personalizat din partea oficialilor Stelei.