Temperaturile de peste 30 de grade Celsius, de pe litoral, au umplut plajele cu turiști care scapă de arșiță aruncându-se în valurile mării. Pe toate plajele din sudul litoralului, inclusiv pe cele din Constanța, salvamarii au arborat însă steagul roșu care interzice scăldatul în mare. Turiștii ignoră avertismentele salvamarilor, cei mai mulți certându-se cu salvatorii. Spun că știu să înoate și că au venit pe litoral pentru plajă și mare. În plus, turiștii știu că nu pot fi sancționați pentru că nu respectă o recomandare, neexistând vreo prevedere legală care să îi oprească.

Șeful salvamarilor din sudul litoralului, de la Olimp la Mangalia, Vasile Borteș, spune că a arborat steagul roșu din cauza vântului, a valurilor înalte și a curenților puternici. “Am avut zeci de acțiuni de salvare. Tragem un semnal de alarmă către părinți. Dacă ei sunt oameni în toată firea și nu vor să asculte, e treaba lor. Însă îi rugăm să fie mai responsabili când își lasă copiii singuri în valurile periculoase și curenții puternici care îi fură în câteva clipe”, avertizează Vasile Borteș.

Un copil de 5 ani, pe un colac, a fost furat de curenți, pe o plajă din Saturn, și dus la 30 metri, dincolo de stabilopozi. Doi salvamari s-au luptat cu valurile, copilul fiind prins de unul dintre salvatori și dat peste stabilopozi, celuilalt salvator care l-a dus la mal. Micuțul a fost preluat de bunică, femeia fiind mustrată de turiști că nu a avut grijă de nepot. Tot la Saturn, un alt copil, de 10 ani, lăsat nesupravegheat de părinții care veniseră, astăzi, la mare, a ajuns cu colacul în largul mării, fiind salvat în ultima clipă de salvamari. Curenții puternici au dus în largul mării și un turist de 45 de ani, pe plaja din Olimp. Dădea agitat din mâini. A fost scos de un salvamar și de un turist care au sărit să îl salveze. A plecat fără măcar să mulțumească.

 

Marea este periculoasă, cu valuri și curenți periculoși, și la Eforie Nord și Sud. Șeful salvamarilor din zonă, Mihai Paraschiv, a declarat că steagul roșu este ignorat de turiști. Mai multe persoane au fost salvate, nefiind însă nevoie de intervenția echipajelor medicale. Un copil, aflat pe o saltea, care a rămas dincolo de geamandură a fost recuperat de doi salvamari, care l-au adus, teafăr, la țărm. La Constanța, steagul roșu este arborat pe plajele Reyna și Trei Papuci. La Mamaia și pe plaja Modern Constanța, salvamarii au arborat steagul galben care permite scăldatul pentru înotătorii experimentați. În funcție de vreme, pot apărare modificări, spune Gabriel Culea, șeful salvamarilor din Mamaia și Constanța.