Evenimentul Zilei > International > Statul de drept și fondurile UE. Slovenia se aliază cu Ungaria și Polonia
Statul de drept și fondurile UE. Slovenia se aliază cu Ungaria și Polonia

Statul de drept și fondurile UE. Slovenia se aliază cu Ungaria și Polonia

Prim-ministrul sloven Janez Jansa le-a adus sprijinul său Budapestei și Varșoviei în disputa acestora cu Uniunea Europeană privind mecanismul care condiţionează accesul la fonduri europene de respectarea statului de drept.

„Numai o instanţă judiciară independentă poate spune ce este statul de drept, nu o majoritate politică”, a declarat premierul sloven Janez  Jansa într-o scrisoare trimisă marţi preşedintelui Consiliului european, Charles Michel.

Janez Jansa a cerut și revenirea la acordul intervenit la summitul din iulie între liderii UE.

Luni, Slovenia nu s-a opus, la reuniunea ambasadorilor la UE ai statelor membre, adoptării bugetului şi planului de relansare, pe care Ungaria și Polonia le-au blocat din cauza unei prevederi ce condiţionează accesul la fonduri europene de respectarea statului de drept.

Însă această luare de poziţie a lui Jansa anunţă discuţii dificile joi, la summitul european consacrat în mod oficial luptei împotriva pandemiei, scrie Agerpres.

În scrisoarea sa de patru pagini, Janez Jansa, care este apropiat a premierului ungar Viktor Orban, denunţă o „dublă măsură” şi evocă experienţa autoritară trăită sub comunism de multe dintre ţările care au aderat la UE după 2004, care ar refuza acum să cedeze părţi din suveranitatea lor unei majorităţi calificate.

Şefii de stat şi de guvern din UE s-au pus de acord în iulie, după un summit maraton de patru zile şi patru nopţi, asupra unui plan de relansare calificat drept „istoric” pentru sprijinirea economiilor ţărilor lor să depăşească criza provocată de pandemie.

În sumă de 750 miliarde de euro, planul este legat de bugetul multianual pe 2021-2027 de peste 1.000 miliarde de euro.

„Dilema din faţa noastră este foarte simplă. Respectarea acordului din iulie este o abordare responsabilă pentru viitorul UE. Nerespectarea lui este exact contrariul”, a spus Janez Jansa.

Premierul Viktor Orban a declarat miercuri că țara sa s-a opus prin veto bugetului pentru 2021-2027 şi fondului de recuperare post-coronavirus ale blocului comunitar. Ele ar fi forţat-o să accepte migraţia, a precizat Orban.

Premierul ungar este cunoscut prin faptul că se opune hotărât migraţiei în masă. Potrivit lui Orban aceasta diluează identitatea naţională şi europeană.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News