Basarabenii sunt nemulțumiți fiindcă trebuie să se prezinte personal la fiecare facultate unde vor să dea admitere, ceea ce a dus la protestul Ligii Studenților din Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi-

Până în acest an, dosarele de admitere la facultate pentru cele aproximativ 2.000 de locuri oferite de statul român erau preluate de o comisie mixtă. Aceasta era formată din reprezentanți ai Ministerului Educației și ai Ministerului Afacerilor Externe și funcționa pe lângă misiunile diplomatice ale României. Cea mai importantă modificare, care vizează şi Republica Moldova, este desfiinţarea Comisiei mixte care funcţiona pe lângă misiunile diplomatice ale României, comisie formată din reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) şi ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

De-acum înainte, potrivit noii proceduri, cetăţenii Republicii Moldova trebuie să-şi depună personal dosarul de admitere la fiecare universitate din România unde vor să-şi încerce şansele.

PressOne a intrat în posesia unei înregistrări audio în care Gabriel Ispas, secretar de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale, afirmă că decizia de a îngreuna procedura prin care basarabenii se înscriu la universităţi din România este una definitivă şi că a fost pecetluită în cadrul unui grup constituit la vârful administraţiei centrale − task force-ul care se ocupă de relaţia bilaterală dintre Bucureşti şi Chişinău.

Din înregistrare rezultă că decizia de a desfiinţa Comisia mixtă MEN-MAE şi, deci, de a îngreuna admiterea basarabenilor la universităţi din România ar face parte dintr-o strategie politică mai amplă a statului român.

"Gabriel Liviu Ispas, secretar de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale, a afirmat că motivul îngreunării procedurii de admitere şi al desfiinţării Comisiilor mixte MEN-MAE reprezintă secret de stat, iar atât parlamentarii prezenţi, cât şi reprezentanţii Ligii Studenţilor nu au acces la aceste informaţii, în lipsa unui certificat ORNISS", se spune în comunicatul dat publicităţii de Liga Studenţilor Iaşi.

"În cadrul discuţiilor purtate de reprezentanţii MEN cu cei ai Ligii Studenţilor s-a insinuat ideea că numărul tinerilor basarabeni care vin în ţară trebuie redus, pentru că serviciile de informaţii ruseşti racolează agenţi dintre ei, şi că România trebuie să renunţe la politica ei de deschidere faţă de Basarabia (în urma alegerii lui Igor Dodon ca preşedinte)", se mai spune în comunicatul Ligii.

Ascultă înregistrarea AICI