Evenimentul Zilei > Actualitate > Statele Unite nu vor să renunțe. Au fost impuse noi sancțiuni economice pentru Iran
Statele Unite nu vor să renunțe. Au fost impuse noi sancțiuni economice pentru Iran

Statele Unite nu vor să renunțe. Au fost impuse noi sancțiuni economice pentru Iran

Pe măsură ce negocierile nucleare dintre Statele Unite, celelalte națiuni și Iran se derulează, administrația Biden a impus noi sancțiuni iranienilor, ceea ce a determinat Teheranul să avertizeze Washingtonul că sancțiunile suplimentare nu ar putea fi impuse în cadrul discuțiilor.

Noi sancțiuni pentru Iran. Privind cele mai recente sancțiuni economice, Departamentul de Trezorerie a impus restricții asupra unităților speciale ale forțelor de aplicare a legii iraniene și a forțelor speciale contra terorismului, acuzându-le de încălcări ale drepturilor omului. Mai mulți oficiali iranieni asociați cu cele două organizații, inclusiv comandanții LEF Hassan Karami și Seyed Reza Mousavi Azami și comandantul miliției Basij Gholamreza Soleimani, au fost incluși pe lista neagră.

Departamentul Trezoreriei a emis o declarație în care a spus că sancțiunile au fost puse în aplicare după ce organizațiile respective au suprimat violent protestele civile din Iran în noiembrie 2019. Declarația includea sancțiuni împotriva acuzațiilor care încalcă drepturile omului în Siria și Uganda, sancționându-i pe baza actului Global Magnitsky.

Guvernul iranian a criticat cele mai recente sancțiuni și a avertizat că acestea nu vor ajuta Statele Unite să își atingă obiectivele în discuțiile de la Viena. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Saeed Khatibzadeh, a criticat această mișcare pe Twitter, argumentând că „dublarea sancțiunilor nu va crea un efect de pârghie – și este altceva decât seriozitate și bunăvoință”, potrivit The National Interest.

Iranul cere ridicarea sancțiunilor

Cele mai recente sancțiuni împotriva Iranului și răspunsul iranian sunt tensiunile suplimentare asupra negocierilor nucleare care au avansat în ciuda sprijinului atât din partea președintelui Joe Biden, cât și a președintelui iranian Ebrahim Raisi. Oficialii americani au încercat să reintre în acord, dar au susținut că Iranul a încercat să câștige mai mult din acord, în timp ce acordă mai puțin.

La rândul lor, negociatorii iranieni au insistat ca toate sancțiunile americane să fie ridicate înainte de restabilirea acordului – o cerere care a fost criticată la Washington. Cele mai recente discuții dintre cele două părți s-au încheiat după ce negociatorii americani au acuzat delegația iraniană că acționează cu rea-credință.

„Ceea ce am văzut în ultimele două zile este că Iranul, în acest moment, nu pare să fie serios, să facă ceea ce este necesar pentru a reveni la conformitate, motiv pentru care am încheiat această rundă de discuții la Viena”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken. Aceste discuții se așteaptă să fie reluate joi la Viena.