Aşadar, Spania va decreta Stare de Urgență după numărul mare de cazuri de infectare cu coronavirus. Vor fi reguli stricte pe care trebuie să le respecte toti cetățenii. Şi să nu uităm, în Spania este a doua cea mai mare comunitate de români după Italia.

Și aceasta nu este altceva decât „o primă fază” și „nu se poate exclude” faptul că săptămâna viitoare, testele pozitivele confirmate vor depăși 10.000, după cum a admis prim-ministrul, Pedro Sánchez, într-o declarație instituțională la Palacio de la Moncloa , în care și-a anunțat cea mai grea decizie de până acum: să declare o stare de urgenţă.

Conform ultimului bilanț al Ministerului Sănătății, Spania înregistrează 121 de decese, cu 37 mai multe decât ieri; Într-o singură zi, au fost numărate încă 1.267 de cazuri, iar în total 4.231.

„Vom opri acest virus împreună”, a subliniat directorul executiv, care a recunoscut că „va dura săptămâni”. „Va fi foarte greu și dificil”, a recunoscut el , apoi a apelat la „unitate, responsabilitate și disciplină socială” pentru a pune capăt acestei amenințări, notează heraldo.es.

Ce înseamnă Starea de Urgenţă

Din momentul în are va fi emis decretul, vor fi instituite reguli stricte pentru cetățeni, aceștia fiind consemnați la domiciliu. Vor avea voie să iasă din casă doar în câteva situații stricte – pentru a cumpăra mâncare, pentru a cumpăra medicamente, pentru a merge sau a se întoarce de la serviciu. Poliția poate opri pe oricine este pe stradă și dacă se va constata că oamenii nu respect regulile, aceștia vor fi sancționați.

Toate structurile de ordine și siguranță vor fi în subordinea ministerului de interne spaniol, astfel că autonomia regiunilor spaniole va fi suspendată din acel moment. Toate structurile de ordine și siguranță vor raporta direct ministrului de Interne spaniol. Deplasările vor fi controlate și vor fi impuse restricții.

Odată declarată starea de urgență, guvernul va putea limita mișcarea persoanelor și a vehiculelor în locuri specificate, va putea rechiziționa temporar anumite bunuri, va putea să preia controlul fabricilor și companiilor și să raționalizeze consumul de alimente.

Starea de urgență va fi în vigoare timp de două săptămâni, dar ar putea fi prelungită cu acordul parlamentului de la Madrid în funcţie de evoluţia răspândirii coronavirusului.