Evenimentul ZileiMondenStan și Bran, cel mai iubit cuplu de comici

Stan și Bran, cel mai iubit cuplu de comici

Stan și Bran, cel mai iubit cuplu de comici
Stan şi Bran au fost unii dintre cei mai iubiţi actori de comedie şi pionieri în lumea cinematografiei. Stan Laurel, un actor britanic slăbănog, şi Oliver Hardy, un American rotofei, au fost destinați să devină celebri împreună. Îi lega o prietenie atât de sudată, încât la moartea lui Bran, Stan a fost devastat și a refuzat să meargă la înmormântare, apoi nu a mai lucrat vreodată.

Stan și Bran formează un cuplu de comici care au schimbat lumea umorului. Este considerat cel mai faimos duo din istoria comediei. Personajele interpretate de Stan Laurel și Oliver Hardy erau copilăroși, împiedicați și intrau tot timpul în cele mai trăsnite situații. Au fost marinari, cântăreți, dansatori, câte și mai câte roluri. Așa cum se întâmplă des în viață, destinul i-a unit.

S-au întâlnit din întâmplare și au jucat peste 20 de ani ca unul dintre cele mai frumoase cupluri din istoria cinematografiei mondiale. Stan visa să fie regizor, dar succesul de la primul film în cuplu cu Bran i-a schimbat soarta. Au apărut în 107 filme scurte și de lung metraj. Făceau și zece filme pe an, iar succesul era garantat. Bran făcea pe șeful, iar Stan era împiedicatul.

23 de lungmetraje, 32 de scurtmetraje mute, 40 de scurtmetraje şi alte producţii, între anii 1920 şi 1950. Cei doi actori au plecat dintre noi de mult, dar și azi au mulți admiratori. Au bucurat mai multe generații de oameni de pe toată planeta.

Stan Laurel era britanic, iar tatăl lui era actor de succes și avea mai multe săli de spectacol în nordul Angliei și în Scoția. Practic, a crescut în spatele scenei, iar primele sale roluri le-a primit chiar de la tatăl lui. În acte, se numea Arthur Stanley Jefferson și jucase în 50 de filme înainte de a îl întâlni pe Oliver Hardy. În Anglia își dezvoltase abilitățile de actorie și de pantomimă, așa că râsul său unic era exersat de când era copil.

Oliver Hardy se numea în acte Norvell Hardy, fiul veteranului de război Oliver Hardy. Avea înclinaţie spre muzică şi teatru, iar la un moment dat ajunsese să le facă pe toate. A fost manager independent la cinematograful din Milledgeville. El era vânzătorul de bilete, proiecţionistul, portarul şi administratorul propriu-zis al localului. Era anul 1910, iar Hardy avea 18 ani.

Citiți integral articolul scris de Marina Dohi în Rețete și vedete.


Accesează: