Stampilele pentru carne, refuzate de Bruxelles

Stampilele pentru carne, refuzate de Bruxelles

Stampilele propuse de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara (ANSV) si aprobate prin celebrul Ordin 301/2005 pentru marcarea carnii si produselor din carne au fost refuzate de oficialii europeni de la Bruxelles.

Dar stampilele au fost deja realizate si tiparite pe etichete de catre procesatori. "Noi am facut deja stampile pentru carnea de porc vaccinat, asa cum ni le-au prezentat cei de la ANSV. Pentru preparate s-au comandat etichete speciale. Daca le schimba fara sa ne consulte, vor avea o mare surpriza: ii vom da in judecata pentru recuperarea daunelor", ameninta Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii.

ANSV a facut-o din nou "de oaie" Conform Ordinului 301/2005, procesatorii au doua tipuri de stampile: una ovala - care le arata consumatorilor ca bucata de sunca sau salam a fost preparata din carne indemna (de import in acest caz) si la standarde europene, si o stampila ovala incadrata de un dreptunghi, care atesta faptul ca produsele sunt realizate din carne provenind din fermele cu porci vaccinati.

Produsele cu prima stampila se pot comercializa oriunde in spatiul comunitar, iar celelalte doar in Romania. Bruxelles-ul vrea sa evite confuziile si a cerut autoritatilor de la Bucuresti ca produsele care provin din ferme de unde porcii sunt vaccinati impotriva pestei sa aiba o alta marca. 

Reprezentantii ANSV au gasit solutia: o vor face, de pilda, in forma de romb. "E adevarat ca ni s-a atras atentia asupra acestei asemanari, dar si noi le-am spus ca in Marea Britanie se foloseste pentru produsele cu distributie locala o stampila tot ovala cu insemnele UK. Rezolvam ca intr-o saptamana sa apara in Monitorul Oficial", ne-a declarat Virgil Eftimie, director in cadrul ANSV. 

Ne puteți urmări și pe Google News