Proiectul stadionului Naţional stârneşte tot mai multe controverse, devenind – mai nou – obiectul unor dispute politice între edilii din Primăria Capitalei. Deşi ar trebui să-şi unească priceperea şi să acţioneze pentru binele cetăţenilor, primarul Sorin Oprescu (teoretic independent) şi viceprimarul Mircea Raicu (PDL) se contrazic în mod constant asupra proiectului din complexul „Lia Manoliu”.

Scandalul dintre cei doi aruncă o ceaţă tot mai groasă asupra construirii stadionului ce urmează să găzduiască finala Ligii Europa din 2012. „Guvernul să-şi asume responsabilitatea proiectului” „Sunt datorii de 16 milioane de euro către constructori şi, dacă nu găsim surse de finanţare în două luni, lucrările ar putea fi oprite. E un an de criză şi guvernul dă semnale că nu poate finanţa proiectul”, a declarat ieri Mircea Raicu.

În şedinţa de consiliu ce a urmat, Sorin Oprescu a oferit o replică tăioasă şi a aruncat responsabilitatea finanţării stadionului în curtea guvernului, deşi primăria este beneficiarul proiectului. „Sunt numai minciuni, suntem cu plăţile la zi! Guvernul trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru acest proiect. Există un proiect prin care executivul se angajează să participe cu 80%, iar primăria cu 20%. Guvernul trebuie să-şi asume faptul că o înţelegere între două părţi decizionale este o obligaţie mai ales în faţa oamenilor. Dacă va fi nevoie, voi lua bani de unde se vor dovedi în plus şi-i voi da acestui proiect”, a declarat primarul general al Capitalei. „Dacă nu mai vin bani, închidem şantierul” Poziţia constructorului dovedeşte că adevărul se află undeva la mijloc.

„Toate lucrările efectuate şi facturate până acum sunt achitate. Este adevărat că există şi o serie de lucrări aflate în curs de certificare şi al căror cost este destul de ridicat, dar eu sper că şi acestea vor fi plătite. Mă îngrijorează şovăiala autorităţilor, dar eu sper să nu fie nicio problemă cu finanţarea. Ştiu că primăria oferă 10 milioane de euro din propriul buget şi că ar trebui să mai vină 40 de milioane de la guvern.

Eu sper că vor veni, pentru că nu-şi permite nimeni să lase stadionul Naţional nefinanţat, oricât de criză ar fi. Dacă nu vor mai veni bani, atunci închidem şantierul şi aşteptăm plăţile, dar se duce de râpă şi termen de finalizare şi tot”, a declarat pentru EVZ Romeo Boţocan, directrul general al Max Bogl România, firma care construieşte arena. (A contribuit Andreea Ciupercă)

ATAC

„Oprescu a dat 40 de milioane pentru cimitire”

În timp ce primarul Sorin Oprescu crede că executivul este cel care trebuie să-şi asume răspunderea pentru finanţarea proiectului, viceprimarul Mircea Raicu este de părere că primăria ar trebui să se implice mai mult. „Guvernul nu are de unde să dea bani în acest an foarte greu pentru România. De aceea este important să găsim resurse în propriul nostru buget, pentru că sunt domenii în care s-au alocat prea mulţi bani.

Domnul Oprescu a alocat 40 de milioane de euro pentru cimitire, amenajări florale şi fântâni arteziene cu muzică rock’n roll, iar pentru stadion, doar zece milioane de euro”, a acuzat viceprimarul Raicu. Finanţarea nu este singura problemă a proiectului din complexul „Lia Manoliu”. Lucrările la stadion sunt în întârziere cu 20 de săptămâni, dar constructorul consideră că ele pot fi recuperate în timp util.

„Au fost nişte lucrări suplimentare. De aici au apărut oarecare întârzieri. Ele vor fi recuperate repede”, a mai declarat Romeo Boţocan. Viceprimarul Raicu a confirmat: „Se lucrează într-un ritm bun. În acest moment, stadionul este construit în proporţie de 25%”.