"Am speranţa, personal, că dosarul Revoluţiei din 1989 va face lumină atât pentru istorie, cât şi pentru justiţia statului democratic român asupra lucrurilor care s-au întâmplat aici acum 27 de ani. O ţară democratică, puternică există dacă are o istorie onestă şi adevărată şi o justiţie care face dreptate tuturor cetăţenilor ei", a spus Hellvig.

El a făcut declaraţia de Ziua Luptătorului Antiterorist, la Monumentul Luptătorului Antiterorist, ridicat în locul în care în noaptea de 23 spre 24 decembrie 1989 a fost ucis colonelul Gheorghe Trosca, alături de alţi şapte membri ai unei echipe a Unităţii Speciale de Luptă Antiteroristă (USLA).

Hellvig  susţine că România are "o experienţă fantastică" în lupta antiteroristă, acumulată în ultimii 42 de ani.

"Zi de zi, prin activitatea luptătorilor antitero, construim un stat puternic, dar un stat care trebuie să fie echilibrat în interesul cetăţenilor. Confruntarea majoră a zilelor noastre e între lumea în care trăim şi lumea în care ne dorim să trăim. Lumea în care trăim e o lume a conflictelor atât regionale, cât şi globale, a unui terorism care nu mai ţine cont de nicio regulă a sistemelor politice", a arătat directorul SRI.

Prezent la ceremonie, unul dintre supravieţuitorii masacrului din 23 spre 24 decembrie 1989, Romulus Gârz, care se afla atunci într-unul dintre automobilele blindate ale USLA asupra cărora s-a tras, consideră că totul a fost premeditat.

"Totul a fost, cred eu, premeditat, fiind chemaţi de la sediul central patru echipaje pentru a despresura Ministerul Apărării Naţionale, care era atacat de terorişti, chipurile, când în faţa şi în interiorul ministerului erau forţe mult superioare nouă şi capabile să se apere fără intervenţia noastră. Cred că totul a fost ceva premeditat, chemaţi aici pentru a se întâmpla ce s-a întâmplat, pentru a fi omorâţi", a precizat Gârz.