Spirala impozitelor

Spirala impozitelor

În fiecare an, bănăţenii vor să fie primii la achitarea taxelor şi impozitelor.

Chiar dacă „premiul” pentru cei care îşi plătesc impozitele în primele zile ale anului este numai unul moral, că au scăpat de o datorie, foarte mulţi timişoreni se înghesuie la început de an la ghişeele Primăriei ca să îşi achite taxele şi impozitele locale. „În fiecare an avem câţiva clienţi fideli care vin de dimineaţă. Oricum, oamenii s-au mai obişnuit că au timp să plătească până în 31 martie şi primesc bonificaţia de zece la sută, alţii se duc şi la ghişeele poştale. Îmi amintesc că în 2000, când am preluat noi această activitate, era o coadă care înconjura Primăria, pe patru rânduri, acum s-a îmbunătăţit mult”, spune directorul Direcţiei Fiscale, Adrian Bodo. Chiar dacă programul începea de la ora 8,30, ghişeele s-au deschis cu un sfert de oră mai devreme, ca oamenii să poată plăti şi să plece acasă liniştiţi. Cei care s-au aşezat dis-de dimineaţă la poarta Primăriei au fost mai puţini decât în alţi ani. Ei au fost lăsaţi să intre înăuntru, la căldură, unde coada a urcat pe scări până la primul etaj, iar apoi au fost deschise toate ghişeele ca să meargă cât mai repede.

Fidelitate maximă

Primul care s-a pus la coadă a fost Cornel Ştrengar, un pensionar de 70 de ani. El spune că a ajuns la ora 4 dimineaţa, şi a vrut cu tot dinadinsul să fie primul care îşi plăteşte taxele. „Aşa am vrut eu, să fiu primul. Şi anul trecut am stat, dar am ajuns al optulea. Acum sunt primul, mă duc acasă liniştit”, a spus bărbatul. El a ajuns aşa de dimineaţă pentru că a fost adus de fiul său, când acesta pleca la lucru. Dacă ar fi să aleagă ce să se facă cu banii lui, el şi-ar dori trotuare mai bune. „În zona Soarelui, unde stau, e dezastru cu trotuarele. Au fost maşini de la drumuri, au făcut şoseaua, dar trotuarele le-au lăsat aşa”, spune bătrânul. El circulă mai mult pe jos şi este nemulţumit de gropile din trotuare. Al doilea la coadă a ajuns la ora 5, însă în jur de ora 6 au apărut şi alţi timişoreni, pregătiţi să stea la coadă în faţa Primăriei ca să aştepte să îşi plătească taxele.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest an, taxele şi impozitele nu au suferit modificări, faţă de 2007. În primele trei luni, până în 31 martie, cei care plătesc impozitul pe tot anul beneficiază de o bonificaţie de 10%. Din acest an, de această reducere beneficiază atât persoanele fizice, cât şi cele juridice. Anii trecuţi, aproximativ 35 la sută dintre timişoreni îşi plăteau impozitul până în 31 martie, însă în 2007, 50 la sută dintre timişoreni au ajuns la poştă sau la ghişeele Primăriei pentru impozite. „Anul trecut, aproximativ jumătate dintre timişoreni şi-au plătit dările în primele trei luni, s-a modificat şi Codul Fiscal, dar s-au stabilit şi noi termene, iar astfel oamenii nu mai stau până în septembrie să plătească, preferă să vină o singură dată”, spune Adrian Bodo, directorul Direcţiei Fiscale.

PREMIU

Abonament EVZ

Pentru fidelitatea sa de a-şi plăti impozitul, Cornel Ştrengar a primit un abonament pe un an la Evenimentul Zilei. Astfel, el va putea afla zilnic, din paginile ziarului, ce se întâmplă cu banii pentru care a stat o noapte întreagă ca să îi dea. În plus, el a primit un pachet promoţional cu o minge şi un ceas inscripţionat.

ISTORIE

2007

Cornel Ştrengar a ajuns cu câteva ore mai târziu decât primul de anii trecuţi. Recordul absolut este deţinut de campionul anului trecut, Constantin Topolniceanu, care a ajuns la ora 11 şi jumătate seara. Topolniceanu a stat la coadă opt ore şi jumătate ca să plătească mai puţin de o sută de lei.