Spion de carieră, McCallum activează de 25 de ani în cadrul MI5 și s-a ocupat în primii zece ani de Irlanda de Nord. Apoi s-a axat pe lupta împotriva militanţilor islamişti, pe dezvoltarea securităţii cibernetice şi pe asigurarea securităţii Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012.

După ce fostul agent dublu rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost găsiţi în 2018 otrăviţi cu un agent neurotoxic dezvoltat de sovietici, Noviciok, el a condus riposta agenţiei la tentativa de asasinat, informează Reuters citată de Agerpres.

„În 2018, Ken a fost însărcinat cu răspunsul MI5 la tentativa de asasinat împotriva lui Serghei Skripal, în cadrul unei reacţii internaţionale fără precedent a serviciilor de informaţii aliate, sub coordonarea Marii Britanii”, a comunicat MI5.

Marea Britanie a acuzat Rusia de atacul în urma căruia un cetăţean britanic a decedat. Rusia a negat orice implicare, însă marile puteri occidentale au expulzat zeci de spioni ruşi care lucrau sub acoperire diplomatică.

MI5 a precizat că una dintre priorităţile lui McCallum este ca serviciul să profite rapid de oportunităţile oferite de tehnologie, inclusiv de învăţarea automată (machine learning), ramură a inteligenţei artificiale.

McCallum, un pasionat al drumețiilor montane, îi va succeda lui Andrew Parker, care urmează să-i predea comanda în aprilie.

MI5, creat în 1909 pentru a contracara spionajul german în Primul Război Mondial, este însărcinat cu protejarea securităţii naţionale britanice. Activitatea sa principală este în prezent lupta contra terorismului internaţional, ea funcţionând şi ca agenţie de contraspionaj.

„Scopul MI5 este extrem de motivant”, a apreciat McCallum într-o declaraţie. „Oamenii noştri – împreună cu partenerii noştri – depun eforturi să apere ţara şi îşi doresc întotdeauna să meargă cât mai departe. După ce mi-am consacrat viaţa profesională acestui efort de echipă, este un imens privilegiu să fiu chemat astăzi să o conduc în calitate de director general.”