Evenimentul Zilei > International > Cum l-au spionat RUȘII pe MACRON în timpul campaniei ELECTORALE
Cum l-au spionat RUȘII pe MACRON în timpul campaniei ELECTORALE

Cum l-au spionat RUȘII pe MACRON în timpul campaniei ELECTORALE

Agenți secreți ruși au încercat să-l spioneze pe președintele Emmanuel Macron și camapania sa electorală, la începutul acestui an, creând contuir false de Facebook, potrivit unui congressman american și două alte persoane care au aflat despre aceste eforturi.

Circa 24 de conturi de Facebook au fost create pentru a desfășura acțiuni de supraveghere a oficialilor din campania lui Macron și a altor apropiați ai fostului finanțist de centru, trasnformat în poitician, care încerca s-o învingă pe Marine le Pen și alți contracandidați în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Facebook a anunțat în aprilie că a luat măsuri împotriva conturilor false care răspîndesc informații false despre alegerile franceze. Dar efortul privind infiltrarea rețelei sociale a celor din jurul lui Macron nu a mai fost dezvăluit până acum.

Rusia a negat în mod repetate interferența în alegerile franceze, prin intermediul unor hackeri care au intrat în căsuțele de mail și au furat documente. Serviciile secrete americane au declarat pentru Reuters, în mai, că hackers cu legături cu guvernul rus au fost implicați în aceste acțiuno, dar nu au suficiente dovezi că mișcarea a fost comandată de Kremlin.

Facebook a confirmat pentru Reuters că a detectat conturi de spionaj în Franța și le-a dezactivat. A anunțat metode îmbunătățite de a detecta astfel de conturi automat, dar și eforturi umane crescute pentru a depista atacuri sofisticate.

Oficialii companiei i-au informat pe membri ai comisiei din Congres despre acest lucru. Persoane care au participat la discuții au spus că numărul conturilor de Fb suspendate în Franța pentru propagandă sau spam, legată de alegeri, a ajuns la 70.000, în creștere de la 30.000 de conturi închise de companie în aprilie.

Campania de spionaj a inclus agenți ruși care se dădeau drept prieteni ai prietenilor lui Macron și ai asociaților lui care voiau să afle informații personale din pareta lor, conform congressmanului american și al celorlalți doi martori citați de Reuters.

Angajații Facebook au observat eforturile în timpul primei runde a alegerilor prezidențiale, urmârindu-i cum folosesc instrumente utilizate ăn trecut de serviciul secret rusesc GRU.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: