Evenimentul Zilei > Monden > Spectacole aeriene, fanfare militare și jocuri marinărești de Ziua Marinei
Spectacole aeriene, fanfare militare și jocuri marinărești de Ziua Marinei

Spectacole aeriene, fanfare militare și jocuri marinărești de Ziua Marinei

De Ziua Marinei, în 15 august, atât copiii, cât și adulții se pot bucura de evenimente cu fast pregătite de marinarii și militarii români. Autoritățile publice o marchează prin organizarea unor ceremonii militare și religioase, fi ind aniversată pentru prima dată în 1902. Este strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, considerată ocrotitoarea tuturor marinarilor.

Începând cu 2009, ziua de 15 august reprezintă o sărbătoare națională. În această zi, pe faleza Cazinoului din Constanța se organizează ample exerciții militare și spectacole în aer liber animate de nave și aeronave din Italia, Ucraina și SUA.

Constănțenii vor admira cel mai mare exercițiu naval

Astfel, pe faleza din Constanța va avea loc, joi, între orele 9.45 și 12.30, cel mai mare exercițiu naval organizat vreodată în țară. Este vorba de Exercițiul Naval Întrunit „Forțele Navale Române 19”, la care vor lua parte aeronave ale Forțelor Aeriene Române, precum F-16 Fighting și MiG-21 LanceR, dar și elicoptere IAR-330 Puma. Ceremonia va avea loc în prezența ministrului Apărări Naționale, Gabriel Leș, președintele Klaus Iohannis urmând să participe, de asemenea, la aceasta. Spectatorii vor avea astfel prilejul să admire nava ucraineană Petrushka, distrugătorul american USS Porter, iar spectacolul aerian va fi asigurat de aeronave precum Eurofighter Typhoon și un avion american de cercetare P8 Poseidon.

După, între orele 12.30 și 15.00, vor fi organizate numeroase jocuri marinărești în Portul Turistic Tomis, pentru ca, între orele 20.00 și 21.00, sărbătoarea să culmineze cu un concert susținut de Muzica Militară a Forțelor Navale. Acesta va fi urmat de o paradă a militarilor, care se vor retrage cu torțe, pe traseul Poarta 1 al Portului Constanța– faleza Cazinoului – Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu și retur.

 

Porturile Tulcea și Brăila, survolate de avioane IAR Șoim

Manifestări vor avea loc și la Tulcea, și la Brăila. Avioane de școală și de antrenament IAR 99 Șoim vor survola astfel porturile Brăila și Tulcea. Publicul din Tulcea va fi delectat cu demonstrații ale jandarmilor, polițiștilor, Inspectoratului județean pentru Servicii de Urgență și ale ofițerilor din SRI, toate ceremoniile urmând se se încheie cu tradiționalele concursuri marinărești. Anul acesta, la manifestările din Brăila este programat cel mai mare spectacol naval de pe Dunăre din acest an, pe care localnicii, și nu numai, îl pot admira între orele 09.00 și 13.000.

 

Cu caiacul pe Dunăre pentru gălățeni

De ziua marinei, gălățenii se vor putea plimba cu caiacul pe Dunăre. Și nu o zi, ci trei consecutive! Astfel, pe Faleza Inferioară a Dunării, tronsonul dintre Biserica Precista și Parcul Viva, vor avea loc festine pescărești și meditaneene, dar și tot soiul de distracții pentru toate gusturile și vârstele. Cei mai fericiți vor fi copiii. Aceștia vor fi fascinați de jongleriile cu foc, de îndemânarea acrobaților de pe picioroange, de spectacolele de magie, experimentele științifice, cursele pe biciclete, păpuși și baloane. Unde mai pui minidiscoteca, jocurile marinărești și, desigur, premiile?!

 

La Mangalia va cânta Regimentul 30 Garda Mihai Viteazu

La Mangalia, între orele 8.30 și 9.30, la Monumentul Marinarului Erou va avea loc o ceremonie comemorativă, iar pe seară, între orele 20.00 și 21.00, în portul Turistic va răsuna muzica Regimentului 30 Garda Mihai Viteazu. Pe timp de zi, in intervalul 10.00-14.00, Forțele Navale Române 19 vor desfășura un exercițiu demonstratriv, urmat desigur și de concursuri marinărești. După concertul militar, va avea loc retragerea cu torțe pe traseul Farul Genovez – faleză – Aleea Teilor – Primăria Municipiului Mangalia – Cercul Militar – Școala de Aplicație a Forțelor Navale „Viceamiral Constantin Bălescu”, care va încheia aniversarea.

 

 

 

 

Publicat in categoriile: Monden
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: