Evenimentul Zilei > International > SPANIA. Sora regelui ar putea fi judecată, într-un proces FĂRĂ PRECEDENT
SPANIA. Sora regelui ar putea fi judecată, într-un proces FĂRĂ PRECEDENT

SPANIA. Sora regelui ar putea fi judecată, într-un proces FĂRĂ PRECEDENT

Sora Regelui Spaniei ar putea fi judecată, după ce tribunalul a aprobat acuzațiile de fraudă fiscală.

Un tribunal spaniol a aprobat acuzațiile de fraudă fiscală la adresa soțului acesteia și a acțiunilor sale caritabile, și cei doi ar putea scăpa de judecată doar dacă se va lua în considerare o lege specială, care să-i scoată de sub incidența legii, scrie publicația The Guardian

Prințesa Cristina de Borbon, sora Regelui Felipe al VI-lea, ar putea fi inculpată în acest caz, ceea ce ar constitui un proces penal fără precedent. 

Un tribunal din Palma de Mallorca a anunțat, vineri, că Prințesa Cristina (49 de ani) este încă anchetată pentru două capete de acuzare legate de fraude fiscale din 2007 și 2008, dar a respins acuzații mai grave, precum cea de spălare de bani, cum au cerut procurorii.

Cristina ar putea fi judecată, dacă nu va fi salvată de un precedent, cunoscut sub numele de„ doctrina Botin”. Acesta permite unei persoane să evite procesele, dacă nu există acuzații oficiale ale procurorului public sau ale celor direct afectați de infracțiunea respectivă,

Procurorul public s-a opus constant acuzațiilor aduse Cristinei și plângerea penală a venit din partea unui grup de activiști anticorupție Manos Limpuas sau Mâîini Curate. Decizia daca se va aplica sau nu precedentul va fi luată de judecătorul de anchetă. 

Cazul se referă la soțul Cristinei, Inaki Urdangarin, care este inculpat pentru fraudă, falsificare de documente și evaziune fiscală. 

În februarie, Cristina a fost știrea principală din ziarele din întreaga lume, când a apărut la tribunal pentru a răspunde la întrebări legate de rolul pe care l-a jucat în unui dintre cele mai îndelungate procese de corupție din Spania.

În timpul celor șase ore de depunere a mărturiei a răspuns la 400 de întrebări. Ea a spus judecătorilor că a avut încredere că soțul ei va manageria bine banii și a spus de 182 de ori că nu cunoaște răspunsul la întrebarea care i-a fost adresată. În alte 55 de dăți, a spus că nu-și amintește anumite situații sau evenimente descrise. 

Decizia de ieri vine la mai puțin de cinci luni după ce fratele Cristinei, Felipe, a moștenit tronul Spaniei. În primul său discurs ca rege, în iunie, el a promis că se va desprinde de trecutul bântuit de scandaluri al monarhiei spaniole și a promis „o monarhie onestă și transparentă”. 

 

 

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.