Ambele goluri ale ibericilor au fost marcate de David Villa, proaspătul atacant al lui FC Barcelona, câte unul în fiecare repriză. Atacantul spaniol a mai ratat şi un penalty într-un meci dominat de la un capăt la celălalt de oamenii lui Vicente del Bosque. Spania are nevoie de un succes în ultimul meci din Grupa H, cel cu Chile, pentru a fi sigură de calificarea în optimile de finală.
Înfrângerea surprinzătoare suferită în primul meci (0-1 cu Elveţia) a dat peste cap planurile spaniolilor, care aliniază în Africa de Sud o echipă de super-jucători. Puţinele ocazii create la poarta elveţienilor şi jocul lipsit de strălucire de la mijlocul terenului sunt de asemenea două mari semnale de alarmă pentru iberici înaintea meciului cu Honduras, şi ea învinsă în primul meci (0-1 cu Chile).

Hondurienii sunt obişnuiţi cu surprizele, fiind singura echipă naţională din America Centrală care a eliminat Brazilia de la un turneu final (în sferturile de finală la Copa America 2001).

ONE MAN SHOW

David Villa a bătut-o de unul singur pe Honduras

Atacantul cumpărat de FC Barcelona a făcut de toate: a dat două goluri, a ratat un penalty şi a nimerit bara. Spania are în continuare emoţii.

Spania a învins fără emoţii modesta echipă din Honduras, cu scorul de 2-0. Pentru a se califica în optimi, echipa lui Vicente del Bosque are neapărat nevoie de o victorie şi în ultimul meci din Grupa H, cu Chile. Echipa sud-americană a acumulat deja şase puncte, iar Elveţia are toate şansele să ajungă la acelaşi punctaj dacă va învinge pe Honduras. Astfel, foarte probabil, echipele calificate din această grupă vor fi decise de golaveraj.
Spania a căutat să şteargă cât mai repede imaginea deplorabilă lăsată în meciul de debut cu Elveţia. David Villa a zguduit bara porţii hondurienilor, încă din minutul 6. David Suazo, atacantul din Honduras, le-a dat ceva emoţii ibericilor, dar s-a pierdut cu firea în faţa lui Casillas.
David Villa a deschis scorul, în minutul 17, după o fază personală superbă, încheiată cu un şut direct în vinclu. A urmat un asediu total dezlănţuit de echipa lui Vicente del Bosque, dar până la pauză nu s-a mai întâmplat nimic. Fernando Torres a fost „cap de linie” la majoritatea atacurilor declanşate de spanioli, ratând din toate poziţiile.
Ibericii s-au jucat cu ocaziile

Campionii europeni au atacat cu disperare, căutând să-şi îmbunătăţească golaverajul, al doilea criteriu de calificare după punctele acumulate. Acelaşi David Villa a eliberat Spania de emoţii, marcând la începutul reprizei secunde un nou gol frumos. Şutul atacantului spaniol s-a dus sub transversală după o deviere nefericită a lui Chavez.

În minutul 62, David Villa a ratat şansa de a-şi trece în cont hattrick-ul, ratând un penalty obţinut de Jesus Navas. Ibericii au dominat autoritar, dar au continuat să-şi bată joc de ocazii. Cea mai mare oportunitate a fost irosită de Fabregas, care a driblat şi portarul advers, dar Chavez a scos din faţa porţii goale.

Grupa H

Spania – Honduras 2-0
D. Villa (17 şi 51)

Spania: Casillas 5 – S. Ramos 6 (76, Arbeloa), Puyol 5, Pique 6, Capdevila 5, Xavi 6 (65, Fabregas 6), Busquets 6, X. Alonso 5, Navas 6, F. Torres 5 (70, Mata 5), D. Villa 7. Antrenor: Vicente del Bosque.

Honduras: Velladares 5 – S. Mendoza 4, O. Chavez 4, Figueroa 5, Izaguirre 4, Turcios 4 (63, R. Nunez 4), W. Palacios 5, A. Guevara 5, W. Martinez 4, R. Espinoza 4, (46, Welcome 4), Suazo 5 (84, J. Palacios). Antrenor: Reinaldo Rueda.

Arbitri: Y. Nishimura 6 – T. Sagara (ambii din Japonia) 6, J.H. Sang (Coreea de Sud) 6
Stadion
: „Ellis Park” – Johannesburg; Spectatori: 61.250.


ÎN FORMĂ. David Villa (în roșu) a făcut ce a vrut cu fundașii naționalei din Honduras
Foto: Reuters

Comentariu LIVE

SPANIA – HONDURAS 2-0
A marcat: David Villa (17, 51)
min. 90 – Final de meci la Johannesburg.
min. 87 – David Villa trece din nou aproape de golul trei, însă şutul său a fost blocat de Mendoza în faţa porţii lui Valladares.
min. 83 – Welcome trimite puţin pe lângă poarta lui Casillas. Spania se îndreaptă spre o victorie foarte importantă, iar un succes minim cu Chile, în ultima etapă, îi va trimite pe oamenii lui Vicente del Bosque în optimile de finală ale Cupei Mondiale.
min. 76 – Spania joacă mai precaut, în timp ce reprezentativa Hondurasului este tot mai neglijentă în defensivă. La iberici a intrat şi Arbeloa, care l-a înlocuit pe Ramos. Spania nu are emoţii în finalul meciului.
min. 70 – Del Bosque schimbă din nou: a ieşit Fernando Torres şi a intrat Juan Mata.
min. 66 – Nou-intratul Cesc Fabregas şutează spre poarta honduriană, lăsată goală de Valladares, dar un fundaş al selecţionatei din America Centrală a reuşit să respingă în corner. Spaniolii sunt pe val.
min. 61 – Penalty pentru Spania. Izaguirre l-a faultat în suprafaţa de pedeapsă pe Jesus Navas. David Villa nu a reuşit însă hattrick-ul. Atacantul lui FC Barcelona a trimis pe lângă poarta lui Valladares şi scorul rămâne Spania – Honduras 2-0.

min. 57 – Villa şi compania controlează jocul fără probleme. Hondurienii, care păreau că au resursele necesare pentru a pune probleme în startul reprizei secunde, reuşesc cu greu şă depăşească linia de la centrul terenului.
min. 51 – Gol Spania! David Villa îi pedepseşte din nou pe oamenii lui Reinaldo Rueda. Atacantul spaniol, găsit pefect de Xavi, a şutat de la marginea careului de 16 metri, Chavez a deviat uşor mingea, care a poposit în plasa porţii lui Valladares.
min. 46 – A început partea a doua a meciului. La hondurieni a intrat atacantul Welcome şi a ieşit mijlocaşul Espinoza.
min. 45 – Pauză pe Ellis Park. La jumătatea meciului, Spania conduce Honduras cu 1-0.
min. 40 – Spaniolii domină în continuare, însă nu reuşeşte să se desprindă. David Villa a irosit mai multe bune oportunităţi de gol, însă dacă jocul va curge în acelaşi sens, o a doua reuşită a ibericilor în această seară este foarte probabilă.
min. 35 – Izaguirre este şi el avertizat de arbitrul nipon Yuichi Nishimura.
min. 25 – Spania controlează jocul. Meciul are o singură direcţie, spre poarta lui Valladares, un fost atacant aflat acum în poarta echipei sale naţionale. Ocaziile de poartă sunt mai puţine, însă ibericii nu slăbesc strânsoarea la mijlocul terenului.
min. 20 – Meciul pare o afacere 100% spaniolă. Hondurienii nu reuşesc să iasă din defensivă. Jucătorii spanioli sunt peste tot.
min. 17 – Gol Spania! David Villa îl învinge pe Valladares cu un şut la colţul lung, din cădere. Atacantul echipei FC Barcelona a driblat doi adversari şi l-a executat pe portarul hondurian cu o execuţie splendidă.
min. 12 – David Villa ratează de puţin spaţiul porţii cu un şut în diagonală de la marginea careului de 16 metri. Hondurienii nu reuşesc să ţină mingea mai mult de câteva secunde la rând.
min. 10 – Sergio Ramos ratează din faţa porţii honduriene. Fundaşul lui Real Madrid a trimis cu capul mult peste bara transversală. Oamenii lui Vicente del Bosque ameninţă constant poarta lui Valladares, iar primul gol al ibericilor la Cupa Mondială din Africa de Sud nu este departe.
min. 7 – Turcios primeşte cartonaşul galben pentru că a obstrucţionat execuţia unei lovituri libere spaniole.
min. 5 – Fernando Torres ratează şutul la câşiva metri de poarta honduriană şi portarul Noel Valladares reţine cu siguranţă. Ibericii domină clar startul de partidă. David Villa a lovit bara transversală cu un şut superb de la peste 25 de metri.
min. 1 – A început partida de la Johannesburg. Lovitura de start a meciului a aparţinut spaniolilor.

Spania: Iker Casillas – Sergio Ramos, Carles Puyol, Gerard Pique, Joan Capdevila – Sergio Busquets, Xavi Hernandez, Xabi Alonso, Jesus Navas – Fernando Torres, David Villa. Antrenor: Vicente del Bosque.

Honduras: Noel Valladares – Sergio Mendoza, Osman Chavez, Maynor Figueroa, Emilio Izaguirre – Danilo Turcios, Wilson Palacios, Amado Guevara, Roger Espinoza – David Suazo, Walter Martinez. Antrenor: Reinaldo Rueda.

Arbitru: Yuichi Nishimura (Japonia)

Stadion: Ellis Park Stadium, Johannesburg