Spania modifică restricţiile impuse românilor pe piaţa muncii

Spania modifică restricţiile impuse românilor pe piaţa muncii

Ministerul Muncii şi Imigraţiei din Spania a anunţat, astăzi, că va modifica o parte dintre restricţiile impuse muncitorilor români. Clarificările se adresează celor care stau mai puţin de un an şi au joburi sezoniere.

Cei care vor să se angajeze au nevoie de un permis, pe care angajatorul trebuie să-l obţină de la Birourile teritoriale pentru străini.

"Mulţi angajatori nu au nevoie de câte un lucrător doar pentru câteva luni, pentru activităţi sezoniere de cules de fructe şi legume - însă există birouri teritoriale de muncă în Spania care impun solicitarea autorizaţiei de lucru pentru români pentru o perioadă de cel puţin un an. Potrivit instrucţiunilor de aplicare a restricţiilor impuse românilor pe piaţa muncii, se pot cere autorizaţii pentru perioade mai mici de un an, pe durata sezoanelor agricole. Cel care trebuie să îndeplinească cerinţele impuse de lege este angajatorul, iar cetăţeanului român nu i se cer condiţii suplimentare la angajare".

Informaţiile cu privire la aceste clarificări au fost trimise de ataşatul pe probleme de muncă şi sociale de la Ambasada României din Madrid, Mihaela Nica, către Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autorităţile spaniole au mai făcut, în urmă cu câteva zile, alte clarificări cu privire la muncitorii români. Astfel, soţul/soţia si copiii sub 21 de ani (si peste 21 de ani aflaţi în întreţinere) ai cetăţeanului român cu acces liber pe piaţa muncii (respectiv: angajat, şomer sau "demandante de empleo") nu au nevoie de permis de muncă. De acest drept nu beneficiază, însă, părinţii, fraţii, nepoţii etc.

Comisia Europeană a aprobat recent cererea Spaniei de a restricţiona piaţa forţei de muncă pentru lucrătorii români până la 31 decembrie 2012, ca urmare a unor perturbări grave pe piaţa forţei de muncă a acestei ţări, care a fost puternic lovită de criză.

Aceste restricţii se vor aplica activităţilor din toate sectoarele şi regiunile, dar nu-i afectează pe cetăţenii români care sunt deja activi pe piaţa forţei de muncă din Spania.

CITIŢI ŞI:

  • Românii aflaţi la muncă în Spania, afectaţi de noile restricţii impuse de statul iberic
  • Ministerul Român de Externe vrea ridicarea restricţiilor pentru români în Spania cât mai repede
  • Românii pot afla pe internet despre restricţiile impuse de Spania