Potrivit cotidianului The Guardian, preluat de France 24, Partidul Socialist din Spania (PSOE) a preluat Guvernul în iunie 2018, după ce au propus o moțiune de cenzură pentru guvernul lui Mariano Rajoy, care are doar 84 din 350 de locuri în Congresul Deputaților.

Tensiunile din Parlamentul spaniol sunt generate de faptul că noul lider al Partidului Popular, Pablo Casado, încearcă să oprească extrema dreaptă din a mai atrage voturile de partea sa.

 „Singura alternativă la Sanchez este Partidul Popular, pentru că noi suntem singurii care pot ajunge la un acord pentru a evita un impas", a declarat Casado.

De asemenea, potrivit Financial Times, scrutinul reflectă polarizarea accentuată a scenei politice din Spania, cea mai gravă de la tranziţia democratică pe care simpatizanţii lui Franco au încercat fără succes să o blocheze în perioada 1976-1981.

 „Aceste alegeri sunt mai cruciale decât cele din 1977. Atunci exista o foaie de parcurs spre Europa, acum suntem pierduţi", explică Jordi Alberich, fostul şef al forumului de afaceri Círculo de Economía.