Șpagă pentru permise de conducere sau diplome de BAC. Dosar de corupție al DNA

Șpagă pentru permise de conducere sau diplome de BAC. Dosar de corupție al DNA DNA. Sursa foto: EVZ

Miercuri, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat trimiterea în judecată a nouă inculpați pentru infracțiuni de trafic de influență și cumpărare de influență într-un dosar ce privește angajarea unor persoane în instituții publice, obținerea permisului de conducere sau a diplomei de Bacalaureat.

Trafic de influență în Galați. 9 persoane trimise în judecată de DNA

Procurorii din cadrul DNA Galați au decis trimiterea în judecată a 9 inculpați, dintre care unul se află în stare de arest la domiciliu și altul este sub control judiciar. Aceștia sunt acuzați de săvârșirea unor infracțiuni de trafic de influență și cumpărare de influență, fiind implicați în calitate de autori sau complici.

”În perioada ianuarie 2022 - octombrie 2023, unul dintre inculpaţi, singur sau beneficiind de ajutorul a trei complici, ar fi pretins de la mai multe persoane (printre care şi cele cercetate în prezenta cauză) foloase necuvenite constând în sume de bani (în total 51.800 euro şi 18.003 lei) şi alte bunuri în valoare de 1.200 lei, pentru a-şi exercita influenţa pe care ar fi pretins că ar avea-o asupra unor funcţionari publici pentru angajarea acestora sau a unor rude în cadrul unor instituţii publice, pentru obţinerea permisului de conducere, pentru obţinerea unor diplome de promovare a bacalaureatului etc”, a transmis, miercuri, DNA, într-un comunicat de presă.

DNA

DNAA Sursa Foto: Arhiva EVZ

DNA precizează că inculpatul ar fi primit mită de zeci de mii de euro

Potrivit sursei citate, în perioada martie 2022 - octombrie 2023, același inculpat ar fi primit sumele totale de 33.550 euro, 14.618 lei și alte foloase necuvenite în valoare de 1.330 lei. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vrancea cu propunerea de a menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.

Înainte de aceasta, în cadrul aceluiași dosar, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu trei inculpați, care au fost acuzați de săvârșirea unor infracțiuni de cumpărare de influență și complicitate la trafic de influență.

DNA menționează în comunicatul de presă că „această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecată, situație care nu poate să încalce principiul prezumției de nevinovăție”.