Evenimentul Zilei > Justitie > ȘPAGĂ LA BAC. Inspectorul general adjunct încasa 300 de EURO și garanta MEDIA 6.
ȘPAGĂ LA BAC. Inspectorul general adjunct încasa 300 de EURO și garanta MEDIA 6.

ȘPAGĂ LA BAC. Inspectorul general adjunct încasa 300 de EURO și garanta MEDIA 6.

Inspectorul general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Arad, un alt inspector și o profesoară din același județ, prinși că au încasat bani de la elevi pentru a le favoriza note mari la Bacalaureatul care începe mâine, au fost duși la audieri puțin înainte de miezul nopții de duminică.

Operațiunea de proprorții a procurorilor de pe lângă Tribunalul Arad a avut loc, practic, cu numai câteva ore, înaintea primei probe a Bacalaureatului. În Arad urmează să dea Bac-ul aproximativ 3.500 de elevi, în 12 centre de examinare. Lucrările urmau să fie corectate în Patru centre de evaluare, unde, cei trei, se pare că aveau ”intrare”. Ei au pus la punct o strategie în care garantau medii generale în funcție de cât erau dispuși să plătească părinții elevilor.

Totul a început cu mai mute percheziții, la locuințele inspectorului general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Arad, Mihai Spânu, profesor de Matematică. Bărbatul a fost dus la audieri împreună cu inspectorul școlar Resurse Umane Simona Crâsnic și profesoara de Limba și literature română Lavinia Biț.
Surse din cadrul anchetatorilor susțin că Spânu a pus la punct și a coordonat întreaga rețea de strângere de bani de la absolvenții de liceu arădeni care doreau să treacă ”cu bine” examenul maturității. Deși nu avea dreptul, Spânu oferea și meditații liceenilor de clasa a XII-a. În locația unde acesta ținea meditații, anchetatorii au descoperit aproximativ 10.000 euro, dar și liste cu numele elevilor de la care au fost strânși banii. Toate numele aparțin unor elevi de clasa a XII-a.  

300 de euro pentru media 6

Ancheta este a procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, care au monitorizat activitățile de colectare a banilor, și chiar au trimis investigatori sub acoperire, care au pretins că ar fi fost părinții unor elevi. ”Părinții” sub acoperire erau dispuși să plătească sumele de bani cerute de inspector, pentru a le asigura fiilor lor trecerea examenului.

Din primele  informații,  părinții plateau sume diferite în funcție de notele pe care le doreau pe diploma copiilor. Prețurile începeau de la 300 de euro, care asigurau media 6 și creșteau cu câte 50 – 100 euro pentru fiecare punct în plus.

Cei trei profesori sunt audiați la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad pentru trafic de influență.

Șeful Inspectoratului Școlar Județean Arad, profesorul Claudius- Lucian Mladin  a declarat că nu a bănuit niciodată că adjunctul său, profesorul Spânu s-ar ocupa cu așa ceva. ”Trebuie să precizez că niciuna din aceste trei persoane nu erau implicate în examenul de Bacalaureat. Nu știam nici că profesorul Spânu ar fi dat meditații și cu atât mai puțin, nu am avut niciun indiciu că ar fi strâns bani de la elevi în scopul pentru care a fost dus la audieri. Rămâne ca autoritățile statului să își facă datoria, iar dacă se confirmă suspiciunile,  cei trei vor răspunde în fața legii. Bineînțeles, în acel moment ei vor fi dați afară din Inspectoratul Școlar Județean Arad”, a declarat Mladin.
Vom reveni cu amănunte.

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: