Evenimentul Zilei > Actualitate > Șova a semnat pentru trecerea portului Constanța în curtea lui Mazăre
Șova a semnat pentru trecerea portului Constanța în curtea lui Mazăre

Șova a semnat pentru trecerea portului Constanța în curtea lui Mazăre

Ministrul Transporturilor, a declarat că a semnat Hotărârea de Guvern cu privire la trecerea unui pachet de 13% din Portul Constanța către autoritatea locală, potrivit unei postări pe pagina sa de facebook.

După ce ministrul Transporturilor a anunțat, ieri dimineață, că vor demara controale în Portul Constanța la care vor participa inspectorii de la Ministerul Transporturilor dar și cei de la ANAF, acesta a declarat, în emisiunea Q&A moderată de Alessandra Stoicescu la Antena 3 că a semnat trecerea portului Constanța în subordinea Primăriei Constanța condusă de edilul Radu Mazăre.

Ministrul a mai informat că transferul se face cu raportarea prealabilă către Comisia Europeană, în conformitate cu articolul 57 din Regulamentul 1083. "Noi acționăm în deplină legalitate și cu respectarea tuturor restricțiilor pe care le are un stat membru al Uniunii Europene", a arătat Dan Șova. Domnia sa a oferit asigurări că infrastructura strategică a Portului Constanța rămâne la statul român, în administrarea Ministerului Transporturilor.

Transferul gratuit de acțiuni se face între o autoritate publică centrală și o autoritate publică locală, cu Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției stabilind exact acest aspect pe circuitul de avizare. În conformitate cu practica europeană, se urmărește păstrarea majorității în sfera publică, indiferent că autoritatea este centrală sau locală. Comisia Europeană va fi interesată ca Ministerul Transporturilor și Primăria Constanța împreună să aibă peste 51%. Principiul de bază în legislația europeană este egala reprezentare a intereselor statului prin autoritățile centrale și locale, atunci când sunt obiective de asemenea interes.