Sorin Blejnar, şeful ANAF: stimulente doar pentru cazuri izolate
- Adam Popescu
- 20 octombrie 2010, 00:15
După patru zile de tatonări, mutări de liste şi negocieridure, salariaţii din Finanţe au reluat protestele de săptămâna trecută.
Ieri, câteva zeci de anagajaţi au ieşit din nou pe holurile Ministerului Finanţelor, nemulţumiţi că nu şi-au primit stimulentele pe lunile august şi septembrie.
Stimulentele vor fi o raritate pentru angajaţii din Finanţe: doar câteva persoane cu merite deosebite vor avea parte lunar de sume suplimentare, spune Sorin Blejnar, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), într-un interviu acordat EVZ. Totodată, oficialul a conturat cum va arăta Fiscul după ce va fi reorganizat.
EVZ: Din ce lună angajaţii Ministerului Finanţelor vor primi salariile majorate, conform legii adoptate de parlament? Sorin Blejnar: Legea trebuie publicată în Monitorul Oficial, după care departamentele noastre de contabilitate vor face calculele şi corecţiile necesare. Dacă vom avea o fracţie din luna octombrie, vor primi bani şi pe luna octombrie, desigur.
Vor mai fi acordate stimulente, pe lângă salariul de bază? Probabil că nu vor fi acordate stimulente. Acest sistem va trebui regândit, astfel încât aceste sume să fie acordate pentru nişte cazuri excepţionale, cu un impact semnificativ pentru economia şi pentru finanţele din România. Sunt convins că vom vorbi punctual de cazuri izolate, de câţiva oameni care vor putea să ia stimulente.
Cum rezolvaţi problema sumelor restante? Este vorba doar de luna august, suma pe septembrie nu este restantă. Am primit deja din teritoriu liste, le-am cam returnat pe unele dintre ele, pentru că propunerile nu respectă în multe cazuri criteriile de performanţă. În funcţie de cât de repede se mişcă acele comisii din teritoriu şi cât de bine respectă criteriile stabilite cu sindicatele prin proces-verbal, cu atât mai repede vor primi banii. Sper ca astăzi (ieri - n.r.) să plece banii pentru cel puţin o direcţie din cadrul unei instituţii.
Cum va fi reformat Fiscul Pregătiţi o reformă a Fiscului. În ce constă şi când va fi realizată? Intenţionez să unific toate structurile ANAF: Garda Financiară, Vama, controlul şi colectarea, care astăzi au propriile structuri de suport juridic, de IT, de resurse umane, de contabilitate. Unificându-le la nivel central şi local, vom avea o singură instituţie cu un sistem informatic integrat. Actul normativ va fi publicat în Monitorul Oficial probabil la sfârşitul acestui an. Dar eu cred că, având în vedere complexitatea transferului de in formaţii de la o structură la alta, noul sistem ar trebui să fie operaţional de la 1 ianuarie 2011.
Ce veţi face cu administraţiile financiare? Avem în vedere desfiinţarea pe criterii geografice şi de eficienţă în ceea ce priveşte costul colectării a unui număr foarte mare de administraţii financiare. Noi avem astăzi 424. Am făcut un plan gradual pentru următorii trei ani. Astfel că, undeva în 2014, să avem opt mari regionale şi 41 administraţii financiare. Dar pentru asta trebuie să continuăm informatizarea in stituţiei.
Garda Financiară va trece în subordinea Ministerului de Interne? În prezent, Garda Financiară poate exercita verificări care constituie mijloc de probă în instanţă. Eu cred că această atribuţie trebuie să meargă către organele de urmărire penală, deoarece se fracţionează viteza de soluţionare a unei cauze penale de anvergură.