Marile baloane transparente, înalte de câțiva metri, de care sunt agitate frecvent tot felul de bunuri (hrană, bani, mesaje împotriva regimului comunist de la Phenian, etc) zboară în mod regulat peste frontier care separă Coreea de Sud de Coreea de Nord începând cu 1948.

O tehnică aproape romantic care amintește de porumbeii călători folosiți în cele două războaie mondiale pentru a transmite mesaje.

De-a lungul anilor, firește, aceste baloane au provocat mânia dinastiei comuniste de la Phenian, singura dinastie de acest fel din istorie.

Aceste baloane care răspândesc pliante cu mesaje critice la adresa guvernului nord-coreean au provocat mai nou o criză de nervi a sorei liderului Kim Jong-un, Kim Yo-jong.

Problema e că sora dictatorului este o figură importantă în cadrul regimului autoritar din Coreea de Nord. Ea este, printre altele, și membru supleant în Biroul Politic al Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea de Sud.

Plasată pe lista neagră de către americani, Kim Yo-jong este văzută deseori alături de fratele său, de a cărei imagine publică se ocupă, în cadrul Departamentului de Propagandă al partidului.

Ea îl consiliază pe liderul de la Phenian în mai multe domenii: industrie, agricultură, învățământ, armată, pescuit.

Și, potrivit North Korea Leadership Watch, ea se află la originea ciudatei amiciții între Kim Jong-un și fosta vedetă din NBA, Dennis Rodman.

Potrivit BBC, Kim Yo-jong i-a calificat pe lansatorii de baloane din Coreea de Sud drept „deșeuri umane”.

„Mă întreb dacă lumea știe ce gunoaie sunt acești stupizi dezertori”, a lansat Kim Yo-jong, potrivit agenției de presă guvernamentală a Coreei de Nord, KCNA.

Sora dictatorului a amenințat în mod egal să abandoneze pactul de neagresiune dintre cele două Corei și să închidă biroul de legătură nord-sud.

În fața acestor amenințări, pentru a nu complica și mai mult o situație deja tensionată, ia în calcul să interzică lansarea de baloane peste granite.

„De fapt, multe pliante cad pe teritoriul sud-coreean, ceea ce provoacă poluare și îngreunează sarcina lucrătorilor frontalieri care trebuie să le strângă”, a pretins purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Unificării, Yoh Sang-key.

Un argument care nu i-a convins, firește, pe militanții pentru o Coree de Nord liberă de tirania dinastiei Kim. Astfel că ei au comandat recent nu mai puțin de un milion de baloane suplimentare.

Potrivit BBC, acești activiști au procedat la 11 lansări de baloane anul trecut și au reușit cel puțin trei anul acesta. Ultima lansare, la sfârșitul lunii trecute, i-a provocat furia lui Kim Yo-jung.

Pledând libertatea de exprimare, liderul activiștilor,  Park Sang-hak , a avertizat: „Dacă baloanele noastre sunt blocate, vom trimite drone. Nu ne pot opri. Vocile a 45.000 de dezertori aflați în căutarea adevărului trebuie să fie auzite în continuare”.