Tandemul Crin Antonescu - Klaus Iohannis, concurat de Victor Ponta - George Maior

Tandemul Crin Antonescu - Klaus Iohannis, concurat de Victor Ponta - George Maior

Atunci când am scris pentru prima dată de posibilitatea ca structura tandemurilor să apară la alegerile din noiembrie 2014 mă bazam pe unele informații din interiorul PSD și PNL, în special din partea de comandă a structurii politice.

Am mai spus că marea problemă a alegerilor prezidențiale din acest an este modul în care va fi ales partenerul candidatului la președinție. Pentru că prezidențialele nu vor fi câștigate de un singur candidat, de dreapta sau de stânga, ci de un cuplu construit după principiul bielă-manivelă.

Un cuplu care să aibă toate calitățile cerute de electorat. Ținând cont de nemulțumirea generală a românilor față de prestația oamenilor politic, pare că cele mai mari șanse le are un tandem care să conțină un personaj din afara politicii.

Potrivit ultimului sondaj INSCOP, sunt trei variante principale Președinte-Premier : Victor Ponta - Klaus Iohannis (31 la sută au o părere bună, 36,8 la sută nici bună, nici proastă, 26,6 la sută o părere proastă) - o ipoteză pe care o putem cataloga ca fiind varianta ideală, întrucât ea este irealizabilă ținând cont de conflictul acut dintre PNL și PSD; Crin Antonescu - Klaus Iohannis ( 22,7 părere bună, 40,9 nici bună, nici proastă, 30,2 proastă) - se dovedește că mișcările lui Crin Antonescu prin care l-a promovat pe Klaus Iohannis ca prim-vicepreședinte al partidului și l-a folosit în conflictul cu Ponta sunt corecte și au relevanță electorală; Victor Ponta - George Maior (21,5 părere bună, 36,7 nici bună, nici proastă, 33,9 părere proastă) - un tandem despre care am scris că are cele mai mari șanse să concureze la alegerile prezidențiale, din perspectiva PSD.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nici tandemul Victor Ponta - Călin Popescu Tăriceanu (20,9 părere bună, 41 nici bună nici proastă, 32,6 părere proastă) nu pare de lepădat, dar din perspectiva electoratului de dreapta rezultatele sondajului sunt ușor dezamăgitoare, tandemul Emil Boc - Mihai Răzvan Ungureanu (12,3 părere bună, 29,7 nici bună nici proastă, 51,6 părere proastă) fiind departe de o performanță care să garanteze intrarea în turul doi pentru vreunul dintre candidați.

INFOGRAFIE. Sursa: cotidianul Adevărul