Evenimentul Zilei > Politica > Sondaj de opinie. Cât credit dau românii coaliției de guvernare PSD – PNL
Sondaj de opinie. Cât credit dau românii coaliției de guvernare PSD – PNL

Sondaj de opinie. Cât credit dau românii coaliției de guvernare PSD – PNL

PSD și PNL dețin majoritatea în preferințele alegătorilor, conform ultimului sondaj realizat de CURS în perioada 8 – 22 septembrie. Cele două formațiuni din coaliția de guvernare ar putea forma împreună guvernul, fără să aibă nevoie de altă susținere parlamentară, în cazul în care estimările se vor confirma la vot.

Un sondaj CURS realizat la nivel național în perioada 8 – 22 septembrie 2022 indică faptul că PSD se bucură de susținerea a 35% dintre alegători. Pe locul al doilea, se clasează PNL, cu 22%, un procent apropiat de cel pe care l-a obținut după alegerile din 2020. În aceste condiții, dacă estimările sociologilor se vor confirma la vot, cele două formațiuni ar putea forma guvernul având o majoritate confortabilă.

Conform informațiilor din sondajul CURS, pe locul al treilea în clasamentul partidelor, se situează AUR, formațiunea populistă, cu 15%. USR se menține pe locul al patrulea, însă sub 10%, fapt ce ar trebui să dea de gândit conducerii partidului. Sondajul CURS cotează USR la 8%.

Urmează UDMR, la limita pragului electoral, cu 5%, PMP și PUSL cu cîte 4%.

De menționat că partidul SOS România din care face parte și senatoarea Diana Șoșoacă, altă dată foarte vocală în spațiul public, este cotat cu 2%.

Ce cred românii despre viitor

Sondajul realizat de CURS mai arată că majoritatea românilor se pregătesc pentru o înrăutățire a nivelului de trai, în contextul apropierii anotimpului rece. Astfel, 79% dintre cei chestionați sunt de părere că lucrurile merg într-o direcție greșită. Aceștia indică drept principale probleme pe care ar trebui să le rezolve guvernul prețurile, criza economică, pensiile și salariile.

Un procent de 84% dintre cei intervievați în cadrul sondajului susțin că sunt destul de afectați și foarte afectați de creșterea prețurilor. Marea majoritate, 98%, se așteaptă să existe noi creșteri de prețuri în lunile următoare. Scumpirile vor fi, în principal, la energie, alimente și întreținere, iar 62% cred că scumpirile vor fi la carburanți.

Un procent de 82% sunt de părere că actuala creștere a prețurilor și criza energetică sunt foarte mult influențate de războiul din Ucraina.

Principalele date legate de sondaj

Conform informațiilor prezentate, sondajul  CURS a fost realizat pe un eșantion de 1015 respondenţi, votanţi, în vârstă de 18 ani şi peste. Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat. Cercetarea s-a desfășurat în această lună, între 8 și 22 septembrie.

Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion a fost de +/-3.1% la un nivel de încredere de 95%.

Metoda de culegere a datelor a fost față-în-față, la domiciliul respondenților. Eșantionul a fost realizat pe baza ultimelor date INS, conform Antena 3.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: