Evenimentul Zilei > Justitie > Soluție bizară la TribunaluL Arad: Chebuțiu și Preda au devalizat UCMR ”PE PERSOANĂ FIZICĂ”
Soluție bizară la TribunaluL Arad: Chebuțiu și Preda au devalizat UCMR ”PE PERSOANĂ FIZICĂ”

Soluție bizară la TribunaluL Arad: Chebuțiu și Preda au devalizat UCMR ”PE PERSOANĂ FIZICĂ”

Tribunalul Arad a prelungit foștilor directori ai UCM Reșița, Adrian Chebuțiu și Adrian Preda, cu încă trei ani șederea în pușcărie, conform sentinței de ieri data de TribunaluL Arad. Cei doi execută în prezent condamnări la câte cinci ani de închisoare în dosarul returnărilor ilegale de TVA în valoare de 60 de milioane de euro.

Acuzați inițial de constituirea unui grup infracțional organizat care ar fi acționat în scopul devalizării uzinei reșițene și trecerii patrimoniului acesteia în proprietatea propriilor firme, Adrian Chebuțiu, soția sa Lăcrimioara și Adrian Preda au scăpat de această acuzație Instanța a stabilit că fiecare din foștii directori, Chebuțiu și Preda, a acționat pe cont propriu.

În continuare, Tribunalul Arad i-a condamnat pe Adrian Chebuțiu și Adrian Preda la câte trei ani de închisoare cu executare, pentru infracţiunea de delapidare. Prina ceeași sentință, SC Hydro Engeneering SA, în solidar, e obligată „să restituie acesteia documentaţia tehnică privind cele 85 modele industriale şi documentaţia aferentă acestora, create anterior înfiinţării SC Hydro Engeneering SA şi indisponibilizate sub sechestru, la etajul IV, în încăperea denumită arhivă a SC Hydro Engeneering SA, iar în cazul în care aceasta nu va putea să fie restituită în natură, obligă inculpaţii la plata în solidar a sumei de 29.842.419,03 lei”.

Cum s-a devalizat UCMR

Ancheta în acest caz a început în 2014. Anchetatorii susțin că devalizarea UCMR a fost pusă la punct de cei trei cu ani în urmă, totul începând cu înființarea  SC Hydro Engeneering SA, firmă în al cărui acționariat se regăsea și UCMR. O hotărâre a consiliului de administrație al UCMR a transferat tot know-how-ul Uzinelor la noua societate. Ulterior, din noua societate comercială a fost exclusă UCMR. Adrian Chebuțiu, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administrație şi director general la SC UCM Reșița SA a încheiat şi semnat un contract de prestări servicii prin care se angaja la plata unor servicii prestate de SC Hydro Engineering SA în legătură cu know – how – ul însuşit ilegal.