Evenimentul Zilei > Politica > Social-democrații vor o zi națională dedicată gastronomiei şi vinului românesc
Social-democrații vor o zi națională dedicată gastronomiei şi vinului românesc

Social-democrații vor o zi națională dedicată gastronomiei şi vinului românesc

Social-democrații au depus, în această săptămână, la Senat, o inițiativă legislativa prin care urmăresc instituirea zilei naționale a gastronomiei şi a vinului românesc. Aceasta ar urma să fie sărbătorită pe 15 septembrie, după cum explică deputatul PSD Mihai Mohaci, inițiatorul proiectului.

Printre semnatarii proiectului legislativ se află şi liderul PSD, Liviu Dragnea, preşedinte al Camerei Deputaților. 

,,Propunem astfel ca Ziua Gastronomiei şi a vinului românesc să fie în data de 15 septembrie apropiată de ziua în care se sărbătoreşte Sfântul Cuvios Eufrosin Bucătarul, un sfânt provenit dintre călugării care slujeau la bucătărie. De astfel, începutul lui septembrie este şi propuce pentru evenimente de resort datorită abundenței agricole locale, produsele toamnei fiind astfel valorificate cu pricepere şi maiestrie", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
 
Stabilirea unei zile care să celebreze bogăția de gusturi și tradiții românești este necesară pentru a scoate în evidență calitățile bucătăriei și ale vinului românesc, se mai arată în expunerea de motive. 
 
,,Stabilirea unei zile care să celebreze această bogăție de gusturi şi tradiții româneşti este necesară pentru a scoste în evidență calitațile bucatariei şi vinului românesc şi a le face cunoscute sub numele de Ziua gastronomiei şia vinului românesc", confor sursei precizate.
 
Mai mult, social-democrații vor ca respectiva zi ,,să fie cunoscută prin expoziții şi târguri gastronomice la nivelul unităților administrativ-teritoriale în locuri special amenajate de către primării, cât şi la nivelul unităților de turism şi alimentație publică".