Caz unic în administratia locală. Un primar s-a sancționat singur cu suma de 500 de lei deoarece a modificat acoperișul imobilului său fără să obțină, însă, autorizație de la Primărie. Este vorba de Ioan Iosif Josan, edilul din Vințu de Jos, județul Alba, care în cursul săptămânii trecute a semnat un proces verbal prin care s-a amendat. Ulterior, acesta s-a dus să plătească amenda la biroul de taxe și impozite, scrie ziarul Ziarul Unirea.

„Avem multe probleme pe urbanism. A ajuns o ură între oameni, încât vin una-ntruna și se reclamă unul pe altul. Având în vedere «istoricul» autorizațiilor de construcție de la noi, cu cele 30 de autorizațîi de construcție anulate, au început să se pârască unul pe altul. Chiar eu am fost pus în această situație, m-a pârât unul dintre vecini că mi-am schimbat acoperișul de pe casă. Legal, este voie, dar să nu îi schimbăm arhitectură. Înainte să mă apuc să schimb arhitectură acoperișului, am întrebat un arhitect dacă este în regulă și o pot face fără autorizație. Mi-a zis că nu e nevoie, pot lucra și fără autorizație de urbanism. La final am fost obligat să mă amendez singur”, a declarat primarul.

El a mai declarat :

„E Legea 50 care te obligă. Dacă s-a zvonit că uite ce a făcut primarul, s-a amendat singur, a pornit avalanșa reclamățiilor: dacă unul își vede vecinul că își face un gard, că ridică un garaj, că-și schimbă acoperișul, sună la primărie. Având în vedere câte s-au întâmplat cu inspecția în construcțîi, eu nu pot să ignor reclamațiile. La Urbanism avem un inginer în construcțîi care acum toată ziua merge la reclamațîi. Noi, conform legii, îi dăm amendă cetățeanului care încalcă legea și îi dăm termen de un an să între în legalitate. Nu există sancțiunea de tip avertisment. Dacă era portița asta, îmi dădeam și mie avertisment, nu plăteam 500 de lei în 15 zile, termenul în care puteam plăti numai jumătate din amendă de 1000 de lei. După ce am semnat procesul verbal de constatare a inspectorului meu pe urbanism, cu privire la faptul că am încălcat legea cu acoperișul, m-am și dus să plătesc amendă la noi, la taxe și impozite. (…) Nu putem să ignorăm sesizările, mai ales că acum suntem sancționați de Inspecția în Construcțîi și chemați în judecată de un proprietar, că am emis alte trei autorizațîi de construcțîi fără să aibă acordul lui, că vecin, pentru geamurile celorlalți care dau la el în curte””, a declarat primarul.

Fosta angajată de la Urbanism a Primăriei Vințu de Jos a falsificat mai multe autorizaţîi de construire şi studii geotehnice, conform rechizitoriului întocmit de Parchet în 2016. Ea a recunoscut fapta, primind o pedeapsa de 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere şi trebuind să achitare un prejudiciu în valoare de 37.000 de lei