Evenimentul Zilei > International > ȘOCANT! Cine este CRIMINALUL lui Voronenkov? Totul a fost surprins în IMAGINI – VIDEO
ȘOCANT! Cine este CRIMINALUL lui Voronenkov? Totul a fost surprins în IMAGINI – VIDEO

ȘOCANT! Cine este CRIMINALUL lui Voronenkov? Totul a fost surprins în IMAGINI – VIDEO

Denis Voronenkov, un aprig critic Kremlinului, care a fugit în Ucraina, a fost împușcat mortal azi, pe străzile Kievului de Pavel Parşov, un asasin cu acte în regulă.

Criminalul, Pavel Parşov, a trecut în secret graniţa Ucrainei în Belarus în 2015 şi şi-a continuat drumul spre Rusia, unde a fost antrenat în sabotaj şi însărcinat să se infiltreze în armata ucraineană, a explicat acest oficial, Anton Geraşcenko, într-o postare pe Facebook, scrie Agerpres.ro.

Parşov a servit apoi în Garda Naţională a Ucrainei timp de un an și avea doar 28 de ani. Voronenkov a plecat din Rusia, pentru că, spunea el, agențiile se securitate ruse îl persecutau, și a renunțat la cetățenia rusă.

Politicianul a dat mai multe interviuri, după ce a fugit din țară și era extrem de critic la adresa președintelui rus, Vladimir Putin și a politicii Kremlinului față de Ucraina. Cu toate acestea, decizia de a i se acorda cetățenie ucraineană, în ciuda faptului că a votat pentru anexarea Crimeei, a fost criticată în Ucraina.

Voronenkov urma să se întâlnească cu Ilya Ponomarev, alt fost parlamentar rus care a dezertat în Ucraina, dar a fost împușcat..

Ponomarev a scris pe Facebook: „Nu am cuvinte. Paznicul a reușit să-l rănească pe atacator. Teoria este evidentă: Voronenko nu era un escroc, ci un investigator care a era exterm de periculos pentru autoritățile ruse”. Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, l-a convocat pe șeful serviciilor de securitate care să-l informeze despre asasinat. El a dat publicității, ulterior, o declarație în care a numit atacul „un act de terorism al statului rus”.

„Voronenkov a fost unul dintre martorii principali ai agresiunii rusești împotriva Ucraine, și, în special, al rolului jucat de  Ianukovici în trrimiterea de trupe rusești în Ucraina”, a spus el. Procurorul general al Ucrainei, Iuri Lutsenko, a scris pe Facebook că asasinatul a fost realizat în „modul obișnuit al rușilor de a pedepsi”