Evenimentul Zilei > International > Șoc în Spania! Rețeaua de sclavie a unor români, descoperită de poliție
Șoc în Spania! Rețeaua de sclavie a unor români, descoperită de poliție

Șoc în Spania! Rețeaua de sclavie a unor români, descoperită de poliție

După scandalul românilor plecați la muncă în Germania, o nouă situație similară șochează opinia publică.

În Spania, 11 persoane au fost arestate după ce s-a descoperit că aceștia exploatau forța de muncă. Angajații de la fermă lucrau în condiții inumane. Munceau fără odihnă, fără zile libere și erau ținuți în condiții greu de imaginat, în niște apartamente din provincia Valladolid, nouă dintre ele în Medina del Campo.

Conform Europa Press, Poliția Națională a capturat membri ai unei organizații criminale care a exploatat lucrători în diferite domenii în provincia Valladolid (nord-vestul Spaniei).

Organizația, formată tot din români, a recrutat conaționali din categorii sociale defavorizate, promițându-le acestora un trai mai decent în Spania.

Ancheta autorităților a fost demarată după plângerea a trei persoane care pretindeau că sunt victime ale unei organizații criminale. Aceștia au mai reclamat faptul că sunt exploatați pe câmpurile provinciei Valladolid.

După mai multe cercetări amănunțite, polițiștii au confirmat existența unei rețele cu sediul în Medina del Campo (Valladolid), alcătuită din cetățeni români, care au ademenit conaționali în România, cu promisiunea unei munci decente în Spania.

Victimele erau persoane care provin din categorii sociale vulnerabile și care nu cunoșteau limba spaniolă. Organizația s-a ocupat și de transportul românilor în Spania.

După ce au ajuns în Spania, aceștia au fost „cazați” în niște apartamente din Valladolid din Medina del Campo, unde locuiau în niște condiții inumane. Ba mai mult, acestora li s-a cerut și și câte 150 pentru această cazare.

Potrivit plângerii formulate, exploatatorii au apelat la violență și amenințări pentru a controla lucrătorii.

Angajații nu știau dacă sunt înregistrați la Securitatea Socială, nu aveau dreptul la concedii sau zile libere și salariul lor era de 5,50 euro pe oră, bani pe care nu îi primeau foarte rar.

Agenții au descins la două adrese din Medina del Campo, unde au găsit 22.180 de euro în numerar, cinci vehicule de lux, mai multe telefoane mobile și diverse documente, scrie ziarulromânesc.