Văzut de mulți drept cel mai puternic politician italian al momentului, Matteo Salvini, liderul partidului „Liga”, va fi judecat pentru că nu a permis debarcarea migranţilor de pe o navă pe vremea când era ministru de Interne.

Un tribunal din Catania l-a pus sub acuzare pe Salvini pentru „abuz de putere şi sechestrare de persoane”, întrucât a blocat anul trecut timp de mai multe zile 116 migranţi aflaţi la bordul unei nave a gărzii de coastă italiene, aşteptând un acord cu alte state ale Uniunii Europene care să preia acest grup de migranţi înainte de a permite debarcarea lor în Italia. El riscă pentru aceasta 15 ani de închisoare.

„Nu voi merge în acea sală de tribunal pentru a mă apăra, voi merge să revendic cu mândrie ceea ce am făcut”, a spus Salvini în timpul dezbaterii în Senat, reafirmând că „datoria ca ministru de Interne” era să apere graniţele Italiei. „Adversarii trebuie învinşi la urne, nu în tribunale”, a mai spus Salvini, îndepărtat de la putere după ce formaţiunea Mişcarea 5 Stele, care a fost partenerul Ligii în precedentul guvern, a format o altă coaliţie cu Partidul Democrat, de stânga.

După ce s-a remarcat prin măsurile împotriva migraţiei ilegale şi a intrat în conflict cu Bruxellesul pe această temă şi pe chestiuni economice, Salvini a rămas un politician foarte popular în Italia şi aspiră să revină la putere. Dar această inculpare şi o posibilă condamnare i-ar putea compromite parcursul politic.