Evenimentul Zilei > International > UPDATE. Șoc la nivel global! Ruptură SUA-Germania. Sancțiuni pentru compania-mamă a Petrom
UPDATE. Șoc la nivel global! Ruptură SUA-Germania. Sancțiuni pentru compania-mamă a Petrom

UPDATE. Șoc la nivel global! Ruptură SUA-Germania. Sancțiuni pentru compania-mamă a Petrom

Situație șocantă în energie! OMV, compania-mamă a celui mai mare jucător român din piața carburanților, riscă sancțiuni din partea SUA pentru afaceri cu Puțin.

UPDATE. Guvernul german a condamnat joi votul din SUA cu privire la un proiect de lege care impune sancţiuni companiilor care colaborează la proiectul gazoductului Nord Stream 2, considerat crucial pentru aprovizionarea energetică a Germaniei, transmit AFP și Agerpres.

„Politica energetică europeană este decisă în Europa şi nu în SUA. Respingem, din principiu, intervenţiile străine şi sancţiunile extrateritoriale”, afirmă într-un mesaj pe Twitter ministrul german al Afacerilor Externe, Heiko Maas.

Anterior, Ministerul german al Economiei a afirmat că „a luat notă cu regret de votul din Camera Reprezentanţilor SUA”, subliniind însă că Senatul american nu s-a pronunţat încă asupra proiectului de lege. „Poziţia noastră cu privire la sancţiunile extrateritoriale este clară: le respingem”, adaugă Ministerul german al Economiei.

Şi mai vehementă a fost reacţia lui Rainer Seele, directorul grupului energetic austriac OMV, una din companiile implicate în proiectul Nord Stream 2. „Sancţiunile împotriva Nord Stream 2 sunt o lovitură pentru Europa şi Germania. A venit timpul ca Berlinul şi Bruxelles-ul să adopte o poziţie politică clară şi să reacţioneze”, a spus Seele.

————————————————————————————————————————————-

Compania OMV riscă să fie sancționată de administrația americană, deoarece se află pe lista companiilor implicate în construcția gazoductului rusesc Nord Stream 2.

Comisiile pentru apărare din Congresul american au stabilit unele amendamente la legea apărării naționale, lucru care ar putea determina administrația Trump să aplice sancțiuni economice asupra companiilor care contribuie la realizarea gazoductului către Germania, potrivit digi24.ro.

Deputații și senatorii americani au ajuns la un acord de principiu asupra Legii privind Autorizarea Apărării Naționale (Național Defense Authorization Act) pentru 2020, care include și sancțiuni economice pentru companiile care ajută Gazprom să construiască gazoductul către Germania. Parlamentarii doresc astfel să blocheze finalizarea conductei și operaționalizarea acesteia, în condițiile în care construcția este finalizată în procent de 80%. Votul final în Congresul american ar urmă să fie dat până la sfârșitul anului. OMV a cumpărat, în 2004, de la statul român producătorul de petrol și gaze Petrom, statul deținând în prezent 20, 6 % din acțiuni.

Grupul rus Gazprom furnizează gaze naturale Germaniei prin intermediul unei serii de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream 2,  care prevede construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.