Evenimentul Zilei > Actualitate > Soarta unei clădiri-simbol a Bucureștiului, decisă. Tranzacție pentru o sumă record
Soarta unei clădiri-simbol a Bucureștiului, decisă. Tranzacție pentru o sumă record

Soarta unei clădiri-simbol a Bucureștiului, decisă. Tranzacție pentru o sumă record

Una dintre cele mai impozante clădiri din București are soarta decisă. Clădirea istorică ridicată în buricul Bucureștiului, în anul 1906 va fi cumpărată de un fond de investiții din Luxemburg.

Un fond de investiţii cu sediul în Luxemburg va cumpăra clădirea istorică a Băncii Comerciale Române (BCR) din Piaţa Universităţii, după ce banca a încheiat transferul de proprietate către Project Regina Elisabeta Bucharest SRL, a anunţat, miercuri, instituţia bancară, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Suma pentru care s-ar efectua tranzacția ar fi de 30-35 de milioane de euro.

Situată pe Bulevardul Regina Elisabeta, clădirea istorică a Palatului Oscar Maugsch se învecinează cu principala piaţă centrală a Bucureştiului.

„Banca Comercială Română a încheiat transferul de proprietate a clădirii istorice Palatul Oscar Maugsch din Piaţa Universului către Project Regina Elisabeta Bucharest SRL, o companie de investiţii imobiliare cu sediul în Luxemburg, specializată în active hoteliere şi clădiri de birouri de pe anumite pieţe europene. Ca parte a contractului de cumpărare, BCR a încheiat un acord de închiriere temporară a spaţiului de la parter în care banca operează în prezent una dintre sucursalele sale (…) BCR a făcut primii paşi în a pune patrimoniul arhitectural al clădirii la dispoziţia publicului, prin găzduirea a două evenimente culturale importante – Romanian Design Week şi Art Safari – în interiorul palatului”, se arată în comunicatul citat.

Clădirea BCR de pe Regina Elisabeta, construcția simbol a Bucureștiului

Situată vizavi de Universitatea București, clădirea a fost construită la începutul secolului XX şi este alcătuită din două aripi – Universitate şi Toma Caragiu – cu o suprafaţă totală de aproape 17.000 mp.

BCR, membră a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private şi a băncilor de locuinţe.

Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene. 47.700 de angajaţi deservesc 16,2 milioane de clienţi în cadrul a 2.500 de filiale din 7 ţări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia).

La sfârşitul anului trecut, Erste Group deţinea active totale în valoare de 236,8 miliarde de euro, înregistra un profit net de 1,79 miliarde de euro şi un indice al capitalului comun de rangul 1 (Basel 3 implementat integral) la 13,5%.